Васил Маринов. Снимка: архив, БулФото

Дисциплинарно производство е разпоредено срещу двама служители на Областната дирекция на МВР - Велико Търново за операцията в Лясковец.

Зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов съобщи, че то е разпоредено вчера за извършени тежки дисциплинарни нарушения, довели до компрометиране на операцията, при която 53-годишният Петко Савов уби спецполицай и рани други трима негови колеги.

Още по темата
"Поредните лъжи и манипулации са медийните спекулации, че в МВР се фалшифицират документи, свързани с трагичния инцидент в Лясковец", заяви Маринов пред „Фокус“.

По думите му организацията на работа в МВР не позволява да се извеждат документи със задна дата. В рамките на проверките, разпоредени от министър Йовчев, всички документи се проверяват от съответните компетентни структури. Тези документи вече се намират в проверяващата комисия, назначена със заповедта на министъра, уточни Маринов.

Както Dnes.bg писа, вчера зам.-министърът и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров бяха изслушани във вътрешната парламентарна комисия за случая.

При изслушването се оказа, че причината да се стигне до убит спецполицай са двама служители от криминалния сектор на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, които са отишли да снимат къщата на Савов, без обаче да имат разрешение от когото и да било и дори са допуснали Савов да ги види.

Единият от двамата е Павел Ангелов, бивш бодигард на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, стана ясно по време на изслушването.

Двамата криминалисти са отишли до къщата на Савов на 13 март, ден преди операцията. Те са били цивилни и целта им е била да направят снимков материал на жилището на стрелеца, въпреки че повторно заснемане не е било разпоредено.

Зам.-министърът обеща, че след като приключи пълната проверка по случая ще има уволнени служители.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пък призна, че операцията е провалена, макар че е била много добре планирана предварително, в пълен синхрон между отделните звена и всички участници в нея са били инструктирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase