Снимка: Dnes.bg
fallback

251 лева - това е прагът на бедност, определен официално от правителство. Праг, който би трябвало да гарантира минималните потребности от храна, стоки и услуги.

Много високообразовани хора у нас работят за заплати, близки до този праг - като две жени, едната млад учен в БАН, а другата старша сестра в най-тежкото болнично отделение в страната, съобщава bTV.

Теодора Лупанова е на 39 години - работи в Института по генетика към БАН. Напът е да изобрети лекарство срещу рака, но държавата оценява труда й на 400 лева месечно.

"Стигат само като социална помощ, да преживееш, за храна и подслон. Нашите заплати не са мръднали от порядъка на 4 години поне. Има голяма вероятност в близките години чистачката да взима наравно с мен", разказа жената пред bTV.

Емилия Алексиева е на 65 години, отдавна е превишила годините за пенсиониране. За прослужените 45 години като операционна сестра в най-тежкото отделение в страната, тя ще взима пенсия от 150 лева.

Вместо това Емата, както я наричат колегите й, избира да остане в Първа хирургия на Александровка болница за 600 лева месечно.

"Трудно живеем. Аз понякога съм си задавала въпроса, като сравняват тежкия труд на миньорите, летци като най-тежки и отговорни за страната. Ние никъде - хирурзи не виждам, а тук става въпрос за човешки живот", чуди се сестрата.

Теодора и Емилия работят понякога по 24 часа, 7 дни в седмицата, но и двете не могат да си позволят почивка, дори на българското Черноморие. Въпреки това и двете не биха напуснали – това за тях била мечтаната работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Koko Dinev

преди 10 години

Вижте сега, наистина в Харвард професорската заплата е около 200 хил долара годишно, докато в университета на Охайо да речем е около 74 хил годишно, а в Мичиган 45,000 и т.н. Но това е за преподаване, не за научна дейност. За да си професор трябва да имаш докторска степен, което отнема общо около 10 години.

39

Анонимен

преди 10 години

Коментарите на "сър Пичук" са живо доказателство за интелектуалното ниво на кадрите, създадени през последните години от нашите висши училища. Тези лица са с претенция да реформират висшето образование, мислейки, че понятието "научно-изследователска работа" е синоним на "преподавателска дейност". Не че двата вида дейности не биха могли да се съвместят, но това не е за всяка уста лъжица

38

Анонимен

преди 10 години

,,Това за тях била мечтаната работа'' ,а не можели да си позволят курорт.Егати ,живота........чисто икономическо робство и заблуда.Мед.сестри търсят за Германия нон стоп.=заплати над 1 500 евро нето!!!!!!!!!!!!!!!!Другото,което си мисля,като е инвестирано 5 години във висше образование къде е логиката да се работи за 400-500 лева.?!

fallback