Снимка: БТА

Нужна е изключително добре развита мрежа за наблюдение за психично болни хора с опасно поведение в България, за да не се стига до подобни инциденти, като този в Лясковец, призова  директорът на Центъра за психично здраве в Русе д-р Теменужка Матева пред БТА.

По думите й трябва задължително хората, които имат опасно поведение, да бъдат наблюдавани, а не сами да избират дали да се водят на диспансерно наблюдение, или не, както е в момента.

"Имало е случаи, при които като отидем при тях в домовете им, или им звъннем по телефона, за да проверим състоянието им, те да ни казват, че ги тормозим и че им нарушаваме правата. Трябва да имаме повече възможности, за да ги наблюдаваме", обясни Матева.

Тя каза още, че ежеседмично екипите на психодиспансера, със съдействието на полицията, прибират по сигнали хора с проявени психични отклонения, като по-голямата част от болните били опасни за околните и самите себе си.

Матева припомни инцидент през миналата година, при който мъж с шизофрения е затворил семейството си в обор на къща в русенско село. Имал е изработени и голям брой самоделни оръжия.

След намесата на полицията той е бил задържан и лекуван в психодиспансера, като в момента живее в дома си, но е под непрекъснато наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase