Снимка: архив, БТА
fallback

Енергийните помощи, майчинските и детските надбавки няма да се замразяват до 2016 г. Това коментира министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов пред Нова телевизия по повод публикации в медиите за тригодишния план за действие за периода 2014-2016 г. за осъществяването на националната програма за реформи.

Планът е изготвен от съвета за развитие към Министерския съвет, който беше възстановен през миналата година, обясни Адемов.

Той допълни, че в него са заложени индикативни параметри, които вече са постигнати и под които не може да се слиза. По думите му тези параметри ще се актуализират от координационния съвет към съвета за развитие в зависимост от икономическия растеж и бюджета.

„Параметрите са базови величини, никъде не се говори за замразяване“, посочи социалният министър.
„Изпреварвате дискусията на Закона за държавния бюджет за 2015 г. Волята на правителството е тези базови параметри да се надграждат през следващите години“, каза още Хасан Адемов. „Всяка държава членка на Европейския съюз пише индикативни рамки и планове на развитие, което не означава, че това са параметри, които не се променят“, допълни той.

Oще по темата
„Не можем да кажем отсега колко ще бъдат децата през следващата година, колко ще бъдат вторите деца в семейството, колко ще бъдат хората с увреждания. Най-важното, което пише в този проект, е че това е проект, той се актуализира всяка година“, каза още Адемов.

Според него най-важната задача на правителството е да подпомогне икономическия растеж и на тази база да направи социалните трансфери ефективни, т. е. парите да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях.

„В социалната политика трудно може да се говори за справедливост, задачата ни е да предложим по-малко несправедливи решения. Трябва да се разпростираме според чергата си, според бюджета“, коментира Хасан Адемов.

Що се отнася до великденските добавки за пенсионерите, социалният министър посочи, че управляващите искат да превърнат тази политика в „традиционна“ - всеки Великден и всяка Коледа да има добавки. „Не казвам, че това решава всички проблеми на пенсионерите, но алтернативата каква е?“, коментира министърът.

Той заключи, че „в пенсионната система не се случват чудеса“. „Най-важното е да има работеща икономика, повече заетост, хора, които редовно получават заплатите си, да се събират осигурителните вноски, което ще осигури регулярни постъпления в пенсионната система“, каза Хасан Адемов.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

ГЮРО МИХАЙЛОВ 1

преди 10 години

Не мисля, че парите, които ще вземат пенсионерите за Великден са предизборно пазаруване, както смятат тиквунчетата!!! Предизборно е това гласуване: строежи точка бе ге/survey_list.php?w=42 Защото, кой ще повярва в убийствената преднина на ГЕРБ!? Хайде да бъдем реалисти и да гласуваме по съвест! За да ни светне червената лампа, най- после!!!

10

аз там

преди 10 години

До 12Вихъре, а аз ще връщам, парите за заема, с който ще ги платят тия добавки

9

вихър

преди 10 години

,важното е ,че 27 000 пенсионери ще получат по 40 лева; 738 000 пенсионера ще получат по 30 лева, а 1,2 милиона пенсионери ще получат 20 лева.! Не са много ,не са и малко ,но пак е нещо не е като без нищо ! С правителството Орешарски имаме напредък ,с това на Герб слизахме все по-надолу и по-надолу !

fallback