Снимка: Ройтерс
fallback

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина д-р Ива Станкова не смята, че има причина да подаде оставка. Думите й са по повод изказване на здравния министър д-р Таня Андреева от тази сутрин, че разполага с информация за оттеглянето на Станкова от ръководния пост в организацията. "Имам информация, че д-р Станкова смята да се оттегли от Фонда за лечение на деца", каза министърът. Директорът на Фонда за лечение на деца обаче даде заявка, че не е мислила за напускане.

"Няма причина да се оттегля от поста, освен ако министър Андреева има нещо друго предвид, защото смятам, че условията са такива, каквито предполагат отговорности. Всичко се променя и никой не е вечен на поста си", каза пред БТА д-р Станкова. Преди дни тя получи срок от една седмица от министъра, за да помисли дали може да се справи с предстоящите промени в работата на здравната структура.

Oще по темата
Очаква се днес д-р Андреева да проведе среща с директора на Фонда, за да обсъдят евентуалната оставка. "Фактът, че министър Андреева ме покани, означава, че ми е вярвала, че мога да се справя, и мисля, че опитът, който имам, недвусмислено го показва. Предполагам, че днес ще разговаряме с министър Андреева не за друго, а защото имаме много проблеми, които трябва да решим", допълни д-р Станкова. Тя каза още, че е подготвила отчета си за състоянието на организацията, а в него е посочено, че тя се нуждае от "нова философия".

Оставката на д-р Ива Станкова поискаха родители, пациентски организации и ГЕРБ. Недоволството е свързано с тромавия начин на работа на Фонда за лечение на деца, който бави разглежданията на досиетата. Здравният министър призна, че административният капацитет не е достатъчен, но се мисли за наемането на нови служители. Това ще бъде заложено в предложенията на работната група, която трябва да посочи какви реформи са необходими за подобряване дейността на структурата. Предвижда се да има и механизъм, при който експерти да бъдат освобождавани, ако бавят разглежданията на досиетата. Засега те не подлежат на наказания.

Таня Андреева направи уточнение, че казусите с болни деца, които се нуждаят от лечение в чужбина, са се увеличили тройно спрямо 2012 година. Общественият съвет към Фонда пък обсъжда случаите само два пъти месечно и така дейността се затруднява. Всички са категорични, че е нужна реформа и затова бе назначена работната група, начело на която е проф. Пилосов.

Ако все пак оставката на д-р Станкова стане факт, здравният министър пое ангажимента в най-кратък срок Фондът да има нов директор. Тя обясни, че няма конкретни предложения кой да поеме организацията, но според нея, ако д-р Станкова оваканти мястото, ще има достатъчно претенденти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Край

преди 10 години

Това е най трудната длъжност в държавата. нито заплатата е 10 хил. лева нито можеш да излекуваш всички деца които търсят помощ. Това е тъжната истина. В чужбина /най вече Турция Израел, Пакистан хората ги лъжат че ще ги спасят от рак, цироза, трансплантации ще им направят ... срещу много пари . ДРЪН ДРЪН Истината е че парите много спасяват човешки живот. И на тази длъжност просто да не му дава господ на човек да сяда...

5

Веселин

преди 10 години

ЕХХ какво са ви виновни децата,че ги карате да страдат и те за ваша сметка.......Мамк ви..гадове.Една работа като не върви се взимат веднага мерки....защо уволнихте човека който си вършеше работата и сложихте тази мръхла?????Всички на клона и ще видим кой ще ритне столчето.....

4

Анонимен

преди 10 години

tazi q gledah, nagla i otvratitelna..Razigravala e roditelite za pari, tova e qsno!!!!Za6to o6te q turpqt se pita.A i prili4a na stara svodnica, biv6a ku-va, Tova ne e samo moeto vpe4atlenie!!!

fallback