Министърът на здравеопазването Таня Андреева. Снимка БТА

Разкриването на лечебни заведения ще става след разрешение на министъра на здравеопазването на ниво "инвестиционен проект", обясни министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева по повод предстоящи законови промени. Решенията ще бъдат базирани на Националната здравна каса, която ще определи по региони потребностите от лечебни заведения, от легла и от специалисти, уточни тя.

Финансирането на дейности, изработени над договорените с Националния рамков договор, да бъде на по-ниски цени, също е част от предвиждани промени. Андреева уточни, че това предложение е направено от Националната здравноосигурителна каса, тъй като средствата, които тя отделя за медикаменти и изделия, все повече нарастват.

По думите й до момента не е имало ефективен контрол и здравната каса не е могла да ограничи този разход, а е плащала всички фактури, предоставени от лечебните заведения. Предстои и промяна, според която лечебните заведения няма да имат право да си избират клинични пътеки, по които да работят. Всяко лечебно заведение, разполагащо със съответното отделение и отговарящо на стандартите, ще работи по всички пътеки, а всички лечебни заведения ще извършват и спешна помощ, каза още Андреева.

Министър Андреева присъства на обявяването на кампания "Повече българчета за България". Каузата е много важна не само в контекста на демографската криза, това е едно предизвикателство, което стои пред всеки един, допълни здравният министър.

Д-р Андреева разказа какво е свършено за осем месеца в тази област от министерството. „Успяхме да постигнем увеличаване на пътеките за раждане и отглеждане на новородени в НРД, въвежда се нова пътека за пренатална инвазивна диагностика за бременни, въвеждат се профилактични прегледи за установяване на бъбречни заболявания. За децата с хронични заболяване в детските градини и училищата се въвежда регламентиране на дейностите на медицинските специалисти. За мен беше голям успех, че успяхме буквално да извадим от кошчето Норвежката програма на стойност 15 млн. евро, като 10 млн. евро от тази програма ще бъде използван за репродуктивна медицина. За 8 месеца дадохме 4 млн. лв. за ремонт и оборудване на неонатологични отделения”, посочи д-р Анреева. По думите й около 10% от българчетата са с бъбречни проблеми.

Проверката във Фонда за лечение на деца е показала, че има затруднения в обработването на досиетата, каза още д-р Андреева. Броят на децата, подали заявления за лечение чрез фонда, е над 1000 на година. Забавянето на становищата от външните експерти и изчакването на оферти от клиники са причините за затруднената обработка на досиетата на децата, обясни тя.

Д-р Ива Станкова като директор на Фонда за лечение на деца не взима решения, а изпълнява решенията, взети от Обществения съвет към фонда, каза министърът и посочи, че се работи за съкращаване на сроковете, в които се разглеждат заявленията за лечение, но вероятно ще се наложи увеличаване на административния капацитет на фонда и смяна на някои външни експерти.

Директорът на фонда има една седмица да прецени дали ще може да се справи с новите предизвикателства и ако прецени, че не може, ще се търси нов директор, каза още здравният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase