Според конституцията президентът има 15 дни, за да наложи вето на даден закон. Снимка: Булфото
fallback

"Управляващите ще назначават в движение новата ЦИК", отбелязва в заглавие "Сега". Новият Изборен кодекс бе приет в края на миналата седмица и в момента тече срокът, в който президентът Росен Плевнелиев има право да наложи вето. Твърде вероятно е това да се случи, защото кодексът отне някои от правомощията на президента, свързани именно с избора на ЦИК.Внасяме новия Изборен кодекс при президента днес, заявява пред "Дума" зам.-председателят на НС Мая Манолова. Документът ще е на бюрото на държавния глава в 10 часа.

По темата "Преса" анонсира: Дори и президентът да наложи вето на Изборния кодекс, вотът за европарламентът ще се проведе по нови правила. Това показват сметките на ръководството на Народното събрание. В коментар за "24 часа" социологът Михаил Константинов констатира: "Новост в кодекса са облекчените условия за участие в изборите на малки партии и независими кандидати. Наблюдателите вече забелязаха, че това окончателно ще съсипе шансовете за успех на малките. И няма как да не ги съсипе, когато сега много повече кандидати ще се впуснат да пасат на същото ограничено електорално поле. Явно малките не внимаваха какво си пожелават, и то взе, че им се случи."

Проектът за нов Наказателен кодекс е подготвян като на седянка и неясно от кого, коментира "Сега". По време на заседанията на работната група, писала проекта, протоколи не са водени, а имената и длъжностите на експертите в нея са тайна. Това става ясно от отговори на Министерството на правосъдието на въпроси на "Сега", зададени по Закона за достъп до обществена информация.

Според челото на "Труд" таксата за регистрация на автомобил ще бъде намалена от 75 лева на 55. От МВР обявиха, че ще събиратединствено пари по наредба щ4. По нея се прибират 9 лева за свидетелство за регистрация, 1 лев - за контролен талон, 2 - за право за ползване на регистрационен номер, 6 за идентификация, техническа и екологична изправност и 35 лева за номера.

"Опитите ни за търговия с Арабския свят са изцяло погрешни", смята бившият зам. икономически министър Милен Керемедчиев. В интервю за "Сега" той посочва: "В последните 7 години България няма абсолютно никакво присъствие - дипломатическо или на ниво търговски представителства в нито една държава от Персийския залив. Грешките, които се правят на държавно ниво, са много големи. Ние нямаме никакво дипломатическо представителство в Саудитска Арабия, която е най-голямата, най-сериозната и най-влиятелната държава в региона. През 2009 г. пък бе направен пореден гаф - тогава бе определен посланик, а после назначението му беше спряно. Арабският бизнес манталитет се различава много от европейския или азиатския. Бизнесмените искат да усещат присъствието на държавата. Колкото и на нас да ни се иска да не ни помагат държавни служители, там очакват точно това. Те искат да видят, че всъщност държавата е ангажирана с това да подпомага бизнеса. Само така може успешно да бъде завършена сериозна бизнес сделка."

Министерството на земеделието предлага директните евросубсидии да отиват в по-голяма степен към по-малките производители, извежда под глава "Капитал Daily". Става въпрос за над 5 млрд. евро до 2020 г., които се разпределят между 80 хил. физически и юридически лица. Новата концепция е да се въведе т.нар. преразпределително плащане, което ще осигури по-високо финансиране за първите 300 дка от стопанствата.

"Започваме изграждането на голяма информационна система, която ще каже "не" на сивия сектор", заявява в интервю за "Монитор" Явор Гечев, зам.-министър на земеделието и храните. Системата ще следи всичко, включително какво се отглежда на всеки декар земя. Освен това ще бъде свързана с НАП и Агенция "Митници". "И когато хванем някой зеленчукопроизводител с пет декара домати, който е продал 250 т зарзават, ще сме наясно, че той е параван за продажбата на вносна стока, която не е влязла законно в страната. Тази система ще направи така, че да се прекрати практиката, когато вносната стока се продава маскирана като българска", категоричен е Гечев.

Четири пъти повече се е увеличила консумацията на свинско месо за последните 10 години. През 2002 г. потреблението на пържоли от прасе е било около 4 кг на домакинство годишно, а през 2012 г. количеството скача на 16 кг. Цената на месото обаче не се е повишила значително - от 6,50 лв. през далечната 2002 г. до 7,55 лв. сега. Тази статистика е водещата новина за "Телеграф".

"Да напояваме с морска вода по примера на Баку", призовава от страниците на "Стандарт" министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. По думите й за България това звучи като екзотична идея, но в много страни се пристъпва към този модел. "В Италия се изграждат такива инсталации за обезсоляване и пречистване на морската вода, за да може да се развива земеделието", посочва Михайлова и допълва: "В момента в Българиясе изграждат 50 пречиствателни станции, а Азербейджан се хвали с 60, които се строят в момента. Горе долу сме изравнили силите, но има какво да си покажем едни на други."

На първа страница "Стандарт" пише: БДЖ показа червен семафор на Христо Ковачки. От петък на обяд товарните влакове спряха да возят въглищата от мините на бизнесмена.

Идеите на Българската стопанска камара да се работи от 15-годишна възраст и да се премахне платеният годишен отпуск за жените по майчинство бяха оценени като "мракобесие". В интервю за "24 часа" председателят на камарата Божидар Данев пита: "Мракобесие ли е статистиката да отчита заетост на хората във възрастовата група 15-24 г., а трудовото ни законодателство практически да забранява подобна заетост? Да разбираме ли, че според обществото не е мракобесно 13- годишните да раждат, но е мракобесно на 15 да се работи? Предвижда се наемането на младежите да става при специални изисквания за работното място, така те да не бъдат застрашени по никакъв начин."

Украйна има нов държавен глава - председателя на парламента Олександър Турчинов, който временно ще поеме и президентските пълномощия, анонсира на първа страница "24 часа". Виктор Янукович избяга от Киев и още е в неизвестност. Турчинов, който е от партията на Юлия Тимошенко, възложи незабавни консултации за създаване на ново правителство до утре."За Украйна е важно да се изолират екстремистите", е заглавието над коментара в "Труд" с Илиян Василев, член на Управителния съвет на Центъра за балкански и черноморски изследвания. "Страната е във финансов фалит, "спасението" може да дойде и от вътре и отвън. При първа възможност трябва да се подпише споразумението за Асоцииране на Украйна към ЕС и най-вече да се влезе в режим на постъпателна интеграция в европейското икономическо пространство. Членството на страната в ЕС е логична и постижима цел, без да е задължителна - т.е. Украйна трябва да покрие критерии. Тя може да предложи много за ЕС като мост към Русия", смята Василев.

В интервю за "Преса" бившият премиер на Сърбия Зоран Живкович припомня за трудните моменти в сръбската история и по-специално когато НАТО бомбардира Ниш. "Естествено, че не беше посрещнат със симпатии фактът, че България отвори небето си за самолетите на НАТО. Политически за мен е разбираемо, човешки обаче не можах да го разбера и да го приема. И да ден днешен не мога да оправдая постъпката на НАТО. Тяхното оправдание беше, че бомбардират Милошевич. Обаче той не живееше в Ниш. И години преди това не беше стъпвал там", споделя Живкович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Dronski

преди 10 години

И този, който говори за учстници в изборите, че пасат ?!, ще става шеф на ЦИК?? Депутати????

7

Анонимен

преди 10 години

И понеже не бе прието задължителното гласуване с новия изборен кодекс ...Българите ще ходят за гъби и риба когато има избори! Купени *** и турци под строй ще Ви определят съдбата!

6

Свободна Монтана

преди 10 години

Нека да не се говори за милиони а кой какво е дал та да иска???????И нека политици, министри, кандидати за политици /мързеливи хора/ да мислят за инвестиции в Държавата а не да я нападат само.Политици и кандидати вземете пример от Американските си колеги/ и какво казват винаги в края на речта си "БОГ ДА ПАЗИ АМЕРИКА"/Да са казали една лоша дума за Америка!! а не като нашите политици само нападат и крадат.България да е като Швейцария БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

fallback