Снимка: архив Ройтерс

“Българинът иска да гласува за хора с качества. Той не иска да продава гласа си. Той обаче си казва, че ако се купуват ромски и турски гласове, ще трябва да купят и неговия”, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air Лидия Йорданова, директорка на агенцията за проучвания "Екзакта".

По думите ѝ избирателите в България на първо място искат да имат мажоритарен шанс да избират управляващите според качествата им. 56 на сто от гражданите посочват, че държат изборът да е именно мажоритарен.

Според Йорданова в политическия живот в страната има нова динамика и това създава големи опасности пред политиците, които твърдят, че тя е нужна. Експертът е категоричен, че има голямо струпване на очаквания нещо ново да се появи, което политиците ясно долавят.

“От нашето изследване ясно личи, че има струпване на няколко формации на водещи места - партии, които буквално дишат във врата на третата политическа сила ДПС и търсят път нагоре”, посочва директорът на “Екзакта”. По думите ѝ това са АБВ, България без цензура и Реформаторският блок.

Първата стъпва на това, че може да дръпне електорат от социалисти, но също така може да привлече и периферия и това вече се случва доста активно.

Относно "България без цензура" Йорданова заяви, че лидерът на партията Николай Бареков е разпознаваемо лице.

“Негативите му, ако се съди по рейтингов дял, са три пъти повече от позитивите”, уточни тя, подчертавайки, че формацията в момента има електорален дял от 6%.

Реформаторският блок трябва да реши два типа въпроси, посочва Йорданова. Първият е как да се достигне до всеки десен избирател. Според нея възниква въпросът за съвместимостта на политическите лица на формацията.

Вторият въпрос е свързан с това, че блокът не бива да подценява своите избиратели, защото както формацията е претенциозна и интелектуално заредена, такива са и избирателите ѝ. Те са страшно взискателни, категорична е Йорданова. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Коментари Напиши коментар

28

Бо/Стан

преди 7 години

А другите са за ГЕРБ!?

27

Ариец

преди 7 години

А браво на българите че са се сетили че трябва да гласуват за хора с качества. Сега остава и най-важната част-да разпознават хората с качества. Жокер-Волен Сидеров!

26

Анонимен

преди 7 години

Всички искат това, но депутатите не им разрешават, защото тогава единици от тях ще влязат в парламента. Целта им не е такава, а знае се, че целта оправдава средствата. Затова Мая Манолова и "подопечните й представители на обществото" скалъпиха това недоносче. Загубено време 8 месеца в дърдорене и кресливи заявки за големи демократични промени в името на справедливостта. Никой не вярва, но защо да се хабят напразно сили в протести, които коалицията не чува. На изборите ще им покажем.