Снимка: архив Ройтерс

“Българинът иска да гласува за хора с качества. Той не иска да продава гласа си. Той обаче си казва, че ако се купуват ромски и турски гласове, ще трябва да купят и неговия”, заяви в предаването “Денят On Air” на Bulgaria On Air Лидия Йорданова, директорка на агенцията за проучвания "Екзакта".

По думите ѝ избирателите в България на първо място искат да имат мажоритарен шанс да избират управляващите според качествата им. 56 на сто от гражданите посочват, че държат изборът да е именно мажоритарен.

Според Йорданова в политическия живот в страната има нова динамика и това създава големи опасности пред политиците, които твърдят, че тя е нужна. Експертът е категоричен, че има голямо струпване на очаквания нещо ново да се появи, което политиците ясно долавят.

“От нашето изследване ясно личи, че има струпване на няколко формации на водещи места - партии, които буквално дишат във врата на третата политическа сила ДПС и търсят път нагоре”, посочва директорът на “Екзакта”. По думите ѝ това са АБВ, България без цензура и Реформаторският блок.

Първата стъпва на това, че може да дръпне електорат от социалисти, но също така може да привлече и периферия и това вече се случва доста активно.

Относно "България без цензура" Йорданова заяви, че лидерът на партията Николай Бареков е разпознаваемо лице.

“Негативите му, ако се съди по рейтингов дял, са три пъти повече от позитивите”, уточни тя, подчертавайки, че формацията в момента има електорален дял от 6%.

Реформаторският блок трябва да реши два типа въпроси, посочва Йорданова. Първият е как да се достигне до всеки десен избирател. Според нея възниква въпросът за съвместимостта на политическите лица на формацията.

Вторият въпрос е свързан с това, че блокът не бива да подценява своите избиратели, защото както формацията е претенциозна и интелектуално заредена, такива са и избирателите ѝ. Те са страшно взискателни, категорична е Йорданова. 

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase