Снимка: архив, Impact Press Group
fallback

Около 2000 практики на общопрактикуващи лекари в страната ще бъдат закрити до 3 юни. Това съобщиха на пресконференция на Националния пресклуб на БТА от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари /ДСОПЛ/.

Причината е, че лекарите не са успели да придобият специалност Обща медицина, каза председателят на ДСОПЛ Володя Василев. Само в София се очаква да престанат да работят около 300 лекари. Средно всеки един от тях обслужва по 1000 пациенти.

Oще по темата
 Основен проблем за медиците е, че работят на 24 часови смени, а в същото време трябва да придобият квалификация, посочи Василев. От ДСОПЛ предлагат да се удължи срокът за специализацията, както и да отпадне изискването за 16 месечния срок за стажуване в собствената си практика, който е излишен за лекари с 10-годишен опит в областта.

От дружеството са съобщили за проблема на двама поредни министри на здравеопазването - Десислава Атанасова и Таня Андреева, но те са отговорили отрицателно на предложенията им.

Володя Василев посочи, че лекарите, които ще спрат да практикуват, ще бъдат изгубени в момент на криза в здравеопазването, в който доктори напускат страната.

По думите му към момента не е ясно дали местата им ще бъдат заети от други медици. Според Василев е нужно спешно уреждане на проблема, защото до две години той ще стане неразрешим.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

мед сестра

преди 10 години

Питам как да седнат да учат нашите доктори като има толкова пари за влачене от касата и никой за 24г не ги е ревизирал както трябва, те си останаха на онова ниво на което са си взели дипломите, а някои даже и по-зле!Кой се интересува сега за състоянието на болния лекуван от GP или в болнично отделение?Никой! Когато дойде проверка от касата те се интересуват само от пропуснати подписи и запетайки а другите "стандарти" например за заплати на среден персонал и санитари никой и гък не казва!

49

аз

преди 10 години

До Лапай бананаПрисъединявам се към това, което пишеш! И пак да скачат в подкрепа за въвеждането в България на демо-краденето на американците!

48

Плякапут

преди 10 години

Лоша работа без доктори

fallback