Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Всяка четвърта българка е жертва на домашен тормоз, сочат данни на Алианса за защита срещу домашното насилие.

Необходими са по-тежки наказания при случаите на домашно насилие и те трябва да бъдат предвидени в новия Наказателен кодекс, каза Илиана Стойчева, говорител на Алианса, чието годишно събрание се провежда днес във Варна.

В обединението членуват 10 неправителствени организации от цялата страна, които работят с жертви на домашен тормоз.

Алиансът има подготвени серия предложения за промени в законодателството, допълни Стойчева, цитирана от БТА. Според представителите на обединението всички форми на домашно насилие, които са довели до телесна повреда, трябва да се преследват като престъпления от общ характер.

От Алианса настояват за инкриминиране на изнасилването в брака, както и завишаване на наказанията за блудство и сексуално насилие над деца. От обединението искат още България незабавно да се ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени.

Всяка година помощ от организациите, които членуват в обединението, търсят около 4 хиляди жертви, отчете Ана Николова от организацията "SOS семейства в риск" - Варна. По думите й близо 75 на сто от пострадалите са жени. Тя отчете, че в петте кризисни центъра в страната ежегодно се настаняват между 700 и 750 души.

Според Николова през последните две години тенденцията е формите на физическо насилие да стават все по-жестоки.

Увеличават се случаите на тормоз над възрастни хора над 60 години и над хора с увреждания. Има нарастване и на сексуалното насилие над деца, допълни Николова.

Необходимо е в страната да бъдат създадени консултативни центрове за жертвите на домашен тормоз, допълни Диана Димова от център "Динамика" - Русе. Според нея тези звена трябва да оказват и юридическа помощ на пострадалите.

Мирослав Наумов от фондация ПУЛС - Перник допълни, че предложението на Алианса е да бъде създаден национален фонд, който да оказва финансова подкрепа на пострадалите след излизането им от кризисните центрове. По думите му постъпленията във фонда трябва да се събират от съдебните глоби, налагани на насилници при гледане на дела по закона за домашното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

krisi

преди 9 години

pomognete mi i az sam jertva na doma6no nasilie. pisna mi ot zaplaahi i ot unijenie, daite mi savet imam i malko dete na 1 godinka

26

pavel

преди 9 години

Tezi koito posqgat na jenite si sa jalki sashtestvaAko ne vi haresa tozi komentar tova si e vash problemAko edna jena napravi neshto s keto da si zasluji boq ima drugo reshenie na problema i to e razdqla

25

П.Петров

преди 10 години

Не вярвам! Не е наред тази "статистика", иначе всеки ден щях да срещам поне една насинена жена. В моята среда никой не е казвал, нито съм виждал, че е бил или се е бил с жена си.

fallback