Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Тази година ще има повече пенсионери, заяви в ефира на Bulgaria On Air управителят на НОИ Бисер Петков. Той уточни, че само за София през януари има с 16% повече заявления, отколкото година по-рано.

„Нека не забравяме, че държавната пенсионна система функционира при недостиг на средства от осигурителни вноски и се допълва чрез субсидии от държавния бюджет. Става дума за дефицит в системата от около 2 млрд. лева, който се покрива от хазната.

Горе-долу толкова беше миналата година, не мисля, че през тази сумата ще бъде превишена, толкова е заложено и в бюджета за 2014 г. С оглед на данните и това, с което разполагаме, не мисля, че повишаването на пенсионната възраст има алтернатива“, обясни още Петков.

По думите му това е неизбежно, неуточнено е само с какви стъпки ще се случва покачването на годините за пенсия.

„При ситуацията в страната и демографския натиск завишението на условията за пенсиониране, е едно от условията системата да не изпадне в колапс“, добави още управителят на НОИ.

Той припомни, че в България средната продължителност на живота е най-ниска в ЕС, но имаме най-голям дял застаряващо население и неблагоприятно променящо се съотношение между населението в активна и в пенсионна възраст.

„Вече се очертава принципно съгласие пенсионната възраст да се обвърже с продължителността на живота след навършване на пенсионна възраст“, обясни Петков.

Вижте целия разговор във видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 10 години

В България има пенсионерски геноцид и холокост.

18

От Германия

преди 10 години

Твоята работа може да е натоварена, но в случая става въпрос за останалите 99,9% "шапкари", които си го местят по цял ден по крачолите. Бил съм в казармата и съм ги гледал как се "натоварват" като ги събудиш от сън в работно време. Да го .... "шапкарите".

17

до 10

преди 10 години

Не се заигравай със "шапковците" негоднико защото нито имаш компетентност,нито можеш да издържиш и три дена на работата ми а аз съм издържал почти 30г преди да се пенсионирам а "големите" пенсии на военните идват не от високите заплати а от факта,че са осигурявани на реалнатите им доходи а не на минималната заплата както е при повечето фирми,затова не вменявайте вина на "шапковците" а си търсете правата при шефовете си които ви ощетяват като ви внасят ниски осигуровки -сега ясно ли ти е умнико?

fallback