Снимка: архив, БулФото
fallback

Искането на президента Росен Плевнелиев таксата върху ВЕИ да бъде обявена за противоконституционна е неоснователно и следва да бъде отхвърлено. Това е становището на Института за модерна политика (ИМП) по делото, образувано в Конституционния съд. То е било депозирано днес в КС.

Магистратите са определили Института за модерна политика като страна по делото срещу текстове от Закона за енергията от възобновяеми източници на 30 януари 2014 г.

Oще по темата
Т.нар. "данък слънце" беше приет при гласуването на текстовете от бюджета за 2014 г.

В становището от Института изтъкват, че въвеждането на таксата ВЕИ е обоснована стъпка от страна на законодателя, който е конституционно задължен да намери баланса между свободата на стопанската инициатива и правата на потребителите.

ИМП подчертава, че чл. 19, ал. 2 от Конституцията, на който се позовава президентът, се отнася не само да гарантирането на еднакви правни условия за стопанска дейност, но постановява и че законът трябва да защитава потребителя.

Преди приемането на такса ВЕИ законът е защитавал само производителите на електроенергия от възобновяеми източници, като им е предоставил преференции - гарантирано изкупуване от обществения доставчик НЕК на преференциални цени и дългосрочни договори, гарантирани от закона.

Законът обаче не е защитавал потребителите, които са принудени да заплащат електрическа енергия на по-висока цена, включително поради завишените разходи на обществения доставчик, принуден по силата на закона да изкупува електрическа енергия от посочените стопански субекти на преференциални цени, изтъкват експертите.

В становището се посочва още, че президентът неправилно третира въведената такса като такса за административна услуга. Според ИМП става дума за такса, свързана с регулирането и контрола на стопанската дейност, а размерът на този тип такси не се ограничава само да разходите на администрацията и може да има и ограничителна, и социална функция.

В сряда Министерският съвет като страна по делото, образувано по искане на президента, също прие свое становище. Кабинетът също смята, че искането на Росен Плевнелиев следва да бъде отхвърлено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

koicho

преди 10 години

Гарантираното изкупуване на зелената енергия си беше лобистки закон от всякъде. Ако наистина искаха да стимулират екологията щяха да дават помощи само на малките инсталации, които осигуряват ток за до 4-5 домакинства. И не ми говорете за пазарна икономика, защото това означава потребителите да могат да си избират свободно доставчиците. Ако тръбите за газа, водата, кабелите за тока не са държавни и се предоставят почти на себестойност на всеки то свободната инициатива става химерична.

6

Aлекс,

преди 10 години

глуповатичък си ми ти, мойто момче.

5

Анонимен

преди 10 години

ВЕИ-мафията на Плевела няма да се даде без бой.

fallback