Христо Григоров. Снимка: архив, Булфото

Кризата с бежанците в страната ни е относително овладяна, каза във Варна председателят на БЧК Христо Григоров. Според него държавните институции вече са заработили нормално, а Агенцията за бежанците проявява активност.

Той посочи, че сред основните задачи на БЧК е обучението на парамедици. Според него има шанс до няколко месеца да бъдат приети промени в законодателството, които да позволят тези специалисти да заработят и в България.

По думите му до три години Спешна помощ е застрашена от кадрово фалиране.

Григоров уточни, че първите 15 български парамедици, които се обучават в училище в София, са получили преди дни сертификатите си.

Курсовете се провеждат по германска методика, а документите при завършването важат за целия ЕС, уточни шефът на БЧК.

Пред тази година акцентите в дейността на организацията ще бъде оказването на помощ на възрастните хора и децата, допълни още той.

Григоров обеща, че ще бъде удължена програмата за осигуряване на топъл обяд за малчуганите, застрашени от отпадане от училище. Средствата за изпълнението на този проект се осигуряват чрез създадена мрежа от корпоративни партньори на БЧК.

Организацията ще продължи и изпълнението на програма за обгрижване на възрастни хора по домовете им, която изпълнява в партньорство с правителството на Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase