Снимка: Булфото, архив
fallback

Корупцията е тежка болест на обществото у нас. Родните политици се опитват да неглижират този проблем и да го сметат под килима, коментира Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", по Нова телевизия относно доклада на Европейската комисия за нивото на корупцията у нас.

По думите му споменатите казуси в доклада са една „мила родна картинка и са добре познати”.

Oще по темата
От доклада стана ясно, че 11 на сто от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Едва 9 на сто от българите намират, че се предприемат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.
 
Според Славов oбаче, ако политиците се опрат на констатациите в доклада, той може да е и позитивен.
 
Повече от 90% от бизнеса казва, че за да работят, трябва да извършат някакви корупционни практики.

„Споменат е и медийният пазар през идеята за концентрацията им, споменати са и изборите. ЕК сочи като сериозен дефицит невъзможността да се избегнат изборните измами. Новият Избирателен кодекс няма да реши тези проблеми, а само ще ги задълбочи и хаосът ще е по-голям”, твърди Славов.
 
„Този доклад казва, че сме създали административни структури и правни рамки, но те не работят”, добави той.
Експертът смята, че докладът ни казва, че в България липсва единна структура, към която да бъде адресиран този проблем.

„В него има конкретни препоръки към народните представители, а и към нас”, заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

хх

преди 10 години

"Никой (най-малко редовият българин!!!) и нищо не стои над БСП ! А БСП - това сме АЗ и МОНИКА ! Нашият татко е Ахмед паша, мамка ни е от харема на ДС, Янукович ни е брат - и по кръв и по идеи, а слонът Делян ни служи като магаре !"

15

zdf

преди 10 години

Bg darjavna mafia s ogromna siva ikonomika v bg partii.bg partiini lideri sa v centera na sivata ikonomika i na sivata produkcia v bg.Naivniat bg narod plasta pari na bg partii.Bg mafiotski partii ne davat otchet publichno za kakvo harchat bg levove na bg narod.Problem, narode. Spirai parite za bg partii.Ami zasto ne davash pak taka parite si na bg *** - na doverie i bez otchet?!

14

Анонимен

преди 10 години

Само двата скандала около М Станишева са дастатачни за доклада

fallback