Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Бизнесът се страхува да инвестира в устойчиви работни места, защото непрестанните промени в трудовото законодателство създават нестабилност в трудово-правния климат. Наред с тромавата правораздавателна система, става все по-трудно да се поддържа стабилна бизнес среда и чуждите инвеститори ще продължат да ни заобикалят.

Това заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара на пресконференция, която разясни предложенията на БСК за промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Преди дни от Стопанската камара изпратиха до министъра на труда Хасан Адемов, вицепремиера Даниела Бобева и ресорните парламентарни комисии списък с 28 мерки за намаляване на административната тежест и увеличаване на заетостта.

В последните няколко години българският бизнес е притискан многократно с промени в трудовото законодателство, каза Данев и изброи няколко поправки, приети от правителството наскоро. Той посочи неколкократното увеличение на минималната работна заплата, което не е съобразено с производителността на труда и с инфлацията (за последните пет години минималната заплата е повишена от 240 до 340 лева, бел. ред.). Данев посочи и въведеното възстановяване на данъка върху доходите до 340 лева, което по негова прогноза ще доведе до увеличение на броя на заетите поне с 10% и до нарастване на сивата икономика.

Той припомни и въведеното като прокризисна мярка правило първите три дни на болничния да се изплащат от работодателя, което е в тежест на бизнеса. Данев цитира данни, според които за 2013 година са издадени 13 милиона болнични листа, а преди 15 години те са били три пъти по-малко при по-голяма заетост.

За работодателите отпадането на възможността за прекратяване на трудовите договори за навършилите пенсионна възраст също е пречка – това спира назначаването на млади служители.

Божидар Данев обобщи, че за последните пет години са приемани само мерки в трудовото законодателство, които са „прокризисни и ретроградни“ и ограничават гъвкавия пазар на труда. Нормативната база е приета април 1986 година и по структура и философия не отговаря на европейските изисквания, както и на правилата на Международната организация по труда, посочи Данев. Той допълни, че „с подобна политика винаги ще сме с най-ниски доходи в Европа и тромавото законодателство е сред основните причини“.

Според него основен проблем за бизнеса продължава да бъде липсата на квалифицирана работна ръка, а това е така, защото не се изпълнява задължението по Конституция всички да учат до 16-годишна възраст. Данев припомни, че с правителството на ГЕРБ са подписани споразумения по някои от настоящите предложения, но те са останали на хартия.

„Беше подписано всички социални плащания от осигурителните фондове да отпаднат, да се засили контролът по отпускане на инвалидните пенсии, криминализиране укриването на осигурителните вноски включително и от заетите, но всичко това не се случи“, коментира председателят на камарата.

Сред предложенията на БСК са да се съкрати продължителността на отпуск по майчинство за сметка на повишаване на размера на обезщетенията, както и преразглеждане на правото на 20 дни платен годишен отпуск на майките за периода, за който са били в отпуск по майчинство.

Бизнесът иска още увеличаване на периода, в който работодателят може да въведе непълно работно време по икономически причини от 3 на 6 месеца за календарна година.

Друго предложение е да се облекчи разрешителният режим за работа на лица от 16 до 18 г. и да се намали прагът за възраст на наетите лица от 16 години на 15 години.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Dublin

преди 10 години

До ИнвеститорМечтата ми е да заменя работниците с качествена техника - не ще заплати, не боледува че и отпуска не ще, не пуши цигари в работно време и не мрънка. Като за начало замених *** хамали с мотокар. ...ami cakai motokara posle da ti KUPUVA boklucite...ili krana...

47

s

преди 10 години

Vazirai v Tailand ili Kitai, nikoi nqma da ti raboti bez pari.

46

юсуф

преди 10 години

влезте в bgrabotodatel , и потърсете инфо за ЯНА -АД да видите колко интересни неща има , и записи как се "плаща" извънреден труд, и как се наказват работници . е такива бизнесмени не искат европеиски заплати , те искат африкански да ни дават

fallback