Снимка: архив, Булфото
fallback

Ситуацията със сметките за парно и жалбите на потребители срещу "Топлофикация" не е по-различна от други години, дори сега количеството жалби са по-малко, защото зимата е по-топла и сметките като абсолютна стойност са по-ниски. Това коментира пред БТА Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители". В същото време проблемите остават и се повтарят всеки отоплителен сезон, каза Николов и открои основните спънки за системата на централното топлоснабдяване.

Основните притеснения на хората идват от две неща - кражбите на парно и прогнозните сметки, констатира Николов. Когато имаш некоректни съседи, които са измислили някакъв начин за манипулиране на уредите, смяна на радиатори или друго - това няма как да не рефлектира върху сметките на останалите живущи в сградата, посочи Николов. Така се получава сблъсък между субективното усещане на хората за консумацията, която са имали през даден месец и това, което виждат във фактурите си.

И в повечето случаи субективното усещане е вярно - хората знаят колко често са си пускали радиаторите, имат някакви очаквания за сметката си, но когато в нея е и "масрафа" на съседите - естествено, че сметката не излиза, коментира представителят на потребителите.

Тъй като голямата част от хората не познават и не разбират механизма, по който се отчита енергията и се фактурира, то недоволството се насочва срещу този, който изпраща фактурата - в случая "Топлофикация". В сянка обаче остава другият възможен виновник за високите сметки - съседът, каза Богомил Николов.

Според него у нас битува погрешно разбиране, че някой друг трябва да се погрижи за местните ни проблеми. Имаме абсолютно нежелание в рамките на своята общност - в случая етажната собственост - да се опитаме да въдворим справедливост. Казваме, че държавата трябва да се погрижи за нас. Тя трябва да ни осигури тази справедливост, но ако някой ни ограби в тролея, не чакаме да го види полицай, за да се развикаме, даде пример Николов.

В такъв случай какво е решението на проблема, ако съседът ни краде топлоенергия и сметките ни са нереално високи?

Има различни възможности, смята Богомил Николов. Първият вариант, който решава радикално въпроса, е преобразуване на вертикалната сградна инсталация в хоризонтална. Разликата е, че при хоризонталната инсталация може да бъде монтиран индивидуален топломер на всеки апартамент и така да има реален отчет на консумираната от всеки абонат топлинна енергия. Дори и някой съсед да си направи реконструкция в апартамента, това няма да ощети съседите му; единствено топлата вода за битово ползване ще остане на вертикален щранг и няма да може да се измерва индивидуалното й потребление, посочи Николов.

Смяната на сградната инсталация изисква сериозна инвестиция, но не е невъзможно да се направи, ако положат съвместни усилия и Топлофикациите, и общините и се потърсят възможности по различни програми, смята експертът. Тъй като този вариант все пак е бавен и скъп, на първо време трябва да се намери ефективен механизъм за борба с кражбите на топлоенергия, категоричен е Богомил Николов. Той отбеляза, че откакто топлинното счетоводство е въведено у нас като начин на измерване и разпределяне на енергията в сградите етажна собственост (преди повече от 10 години), няма наложена нито една глоба за неправомерно ползване на енергия.

По закон санкцията за това нарушение е между 1000 и 5000 лв. и се налага от министъра на икономиката и енергетиката или упълномощени от него лица, обясни експертът. Според Николов, за да няма досега наложени санкции, или топлинните счетоводители не са докладвали на министерството за нередности, а такива безспорно има, или министерството смята, че като наложи глоба, ще ядоса гражданите, но всъщност е точно обратното - трябва да се глобят некоректните, за да се защитят коректните потребители, смята Николов.

Според потребителската асоциация министерството трябва да събере топлинните счетоводители и Топлофикациите на кръгла маса и заедно с тях да изработи действащ механизмът за докладване и третиране на такива случаи. От момента, в който започнат да се налагат глоби, неправомерното ползване на топлинна енергия ще спре. Глобите ще имат и превантивен ефект, в момента чувството за безнаказаност стимулира много хора да опитват най-различни варианти за кражба на топлинна енергия на принципа - "щом съседът ми краде, и аз ще крада", смята експертът.

Искаме да разработим насоки как потребителите да действат в тези случаи, как да подават жалби - да изработим и образци на жалби - заявления, трябва ни обаче съдействие от страна на МИЕ и Топлофикациите, за да стане тази процедура действаща и хората да я научат, коментира Богомил Николов. Ако не сработи механизмът за контрол върху вътрешната сградна инсталация и ако не спрат кражбите на парно, може да се стигне до много по-радикален вариант, каза Николов и даде пример с Топлофикацията във Варшава. Тя фалирала и след като клиентите й останали на студено една зима, следващата година се взело решение абонати на дружеството да са цели сгради. Сметката пристига за сградата, а как се разпределя е проблем на собствениците. Като чуем за това и веднага казваме - не може да стане, но ето че в Полша може, коментира експертът.

Трябва да се търси диалог между институциите, а не противопоставяне, категоричен е представителят на потребителите. От заяждания на дребно и политически спорове гражданите могат само да загубят, смята той. Трябва да има сътрудничество между институциите - в София конкретно между община и министерство, независимо че едната институция се ръководи от една политическа сила, а другата - от друга, заяви Богомил Николов. Според него това би трябвало дори да предпазва от недомислия и да бъде коректив, а не повод за борби. Който и да стане ръководител на Софийската топлофикация в ситуация на вражда между институциите нищо няма да се постигне, смята Николов.

Когато говорим за високи сметки за парно не трябва да пропускаме и факта, че за последните 10 години цената на природния газ у нас се е увеличила три пъти, отбеляза експертът. Основна цел на външната ни политика би трябвало да е да търси варианти за понижаване на цената на природния газ, защото това веднага ще рефлектира върху производството и потреблението на топлинна енергия, заяви Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

плащам на крадци

преди 2 години

Много интересно как някой твърди ,че съседът не краде?!!!Всеки такъв е крадец!! Огромен крадец, който отклонява вниманието от себе си към топлофикация. а сградната инсталация ви топли и още как! Обикаляте хитреци целия град да се настаните в топлофицирана сграда, и хем крадете, хем и сградна не искате да плащате, писна ми от селски тарикати. Марш от където сте дошли!

41

Анонимен

преди 9 години

Освен Топлофикация в дома има и други източници на топлинна енергия -газови и ел. печки за готвене и отепелние, газови и ел. бойлери, топлоизолация и ефективно ползване на слънчева енергия (като напр. троен стъклопакет), което не се отчита от Топлофикация. Всъщност се отчита, но всичко се осребрява в тяхна полза и наша вреда. И тези приказки, че съседи крадели от съседите имат за цел да изпокарат хората. Целият вход е хладилник 7 звезди, тръбите за вода се изпопукаха - не знам кой от кого краде.

40

Анонимен

преди 9 години

Най-големите крадци и мошеници са енергийно-неграмотните лица от самата Топлофикация, но за сметка на това пък са алчни и безогледни до неузнаваемост.Също са и търговски неграмотни -няма такова производство в света, което да продава на 100% продукцията си -всичко каквото хвърли на пазара да се осребрява.Освен това Топлофикация правят своите 'калкулации' на база предположението, че цялата енергия във Вселената се доставя от тях вкл. енергията от Слънцето чрез фалшифициране на средната мес.темп.

fallback