Снимка: архив, БулФото
fallback

Средства за нови клинични пътеки ще се осигурят, ако държавата започне да плаща пълния размер на здравната осигуровка за децата. Това каза пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Председателят на съсловната организация предлага изравняване на детските здравни вноски с тези на пълнолетните, които плаща държавата, или 8 процента. „Ако държавата плаща за децата не 4, а 8 процента здравна вноска, това ще осигури допълнителни 160 млн. лв. за половин година“, уточни той, цитиран от БТА.

Според него по този начин могат да се набавят средства за новите две клинични пътеки и три процедури, за които Националната здравноосигурителна каса не успя да осигури средства за тази година.

Средствата биха били достатъчно и за плащане на допълнителни разходи в болничната помощ, каза още д-р Райчинов. Според него увеличаването на размера на осигуровката за деца е по-добро решение, отколкото да се актуализира бюджетът на Здравната каса.

Клиничните пътеки, за които НЗОК няма средства, са "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания", "Диагностични процедури и консервативно лечение на заболявания в областта на детско-юношеската гинекология" и "Хирургично лечение на деца до 1 година с вродени аномалии".

Здравната каса отложи за следващата година и клиничните процедури "Пренатална и инвазивна диагностика на бременността" и "Наблюдение при пациенти с невромускулни заболявания на неинвазивна вентилация".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

съгласен

преди 10 години

Държавата да доплаща потребителската такса за децата..........

3

правилно е

преди 10 години

Родителите ,които могат да си го позволят да си внасят здравни осигуровки за децата си......вярвайте повечето деца са отрупани с всевъзможни играчки ,с които дори не играят .....една от играчките може да плати годишното здравното осигуряване..........

2

Анонимен

преди 10 години

"БЛС настоява държавата да плаща пълна здравна осигуровка на децата".КОЯ и КАКВО е държавата?Нали за да има държава,трябва да има НАРОД!!След като държавата НЯМА средства да го направи,значи средствата ОТНОВО ще се от стригане на народа за да се оправят КЛИНИЧНИТЕ НОВИ ДАЛАВЕРИ на здравната каса!!!

fallback