Снимка: БТА
fallback

От 50 години не е имало такъв оспорван избор в църквата, какъвто беше днешният за нов Неврокопски митрополит, коментира  богословът проф. Иван Желев, който присъства в синодалния параклис на избора. Той припомни, че решаващ беше гласът на патриарх Неофит, тъй като двамата кандидати получиха равногласие - по шест гласа.

Oще по темата

При днешното равногласие решаващ беше гласът на патриарха, който председателстваше избора, каза проф. Желев. При избора в синодалния параклис двамата кандидати - Мелнишкият епископ Серафим и Браницкият епископ Григорий, получиха по шест гласа.

Проф. Желев коментира, че "някои митрополити от Светия синод е явно, че гласуват напук, а не гласуват по някаква логика", но не назова имената им. "Това е една и съща група, която на предишния избор гласува "за" Серафим, а сега защо гласува обратно. Явно е, че се гласува по целесъобразност, а не по съвест", заяви богословът.

Според проф. Желев новоизбраният Неврокопски митрополит е изключително смирен, много честен и трудолюбив. Серафим има две висши образования - светско и техническо, и това го прави доста земен, каза проф. Желев. Той отбеляза, че Неврокопската епархия е епархията с "най-живата вяра" и затова на днешния избор в София от нея са дошли вярващи с пет-шест автобуса.

Богословът предположи, че Браницкият епископ Григорий, който отпадна от днешния избор, може да е достоен кандидат за Русенски митрополит. Надявам се, че Светият синод скоро ще насрочи избор за Русенски митрополит и има логика за Великден той вече да бъде избран, каза проф. Желев, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 10 години

Както синовете на Ной са покрили баща си, така сме длъжни да постъпваме и когато видим, че божи служител сгреши. С любов да поправим, а не да осъждаме. Защото дори да е сгрешил, тайнствата, които извършва са действени. Никак не подхождат евгениеви и тям подобни коментари под тази новина! Ама никак! Радост за всички днес беше в сърцето на София. Всички се радваха...

18

Ало мадератор

преди 10 години

Няма ли кой да го прегледа този evgeni1234 (питанка:) Тоя *** се мисли за много умен, понеже като някои, които са се обявили за пророци и основатели на религии, прави някакви шантави миксове, които са само в болната му кратуна. Бог, чиито служители, се опиваш да позориш, с жалките си бръщолевения, "ще да те тебе накаже стено варосана", който се представяш, че си нещо, а видно е, че си пълен отвътре със зловоние. Знайте, че свещеник в калта да го видите да се валя пиян, трябва да го закриете!

17

evgeni1234

преди 10 години

1 И голямо знамение се яви на небето, - жена, облечена със слънцето, с луната под нозете й и на главата й корона от дванадесет звезди.2 Тя бе непразна и викаше от родилни болки, като се мъчеше да роди.3 И яви се друго знамение на небето, и ето голям червен змей, който имаше седем глави и десет рога, и на главите му седем корони.4 И опашката му, като завлече третата част от небесните звезди, хвърли ги на земята; и змеят застана пред жената, която щеше да роди, за да изяде чадото й щом роди.

fallback