Пресконференцията на Асоциацията за домашно образование. Снимка: БТА
fallback

В домашни условия в България се обучават над 400 ученици, точният им брой трудно може да се определи, но над 100 семейства са попълнили анкетата към сайта на Асоциацията за домашно образование в България, а повечето от тези семейства имат по три-четири и повече деца. Такова предположение направи в пресклуба на БТА председателят на асоциацията Петър Порумбачанов. Неговият син - Георги Порумбачанов, който присъства на пресконференцията, е 18-годишен домашен ученик, също никога не е посещавал училище.

От асоциацията съобщиха, че домашните ученици у нас се обучават по чужди дистанционни образователни програми, като към тях имало и списък с университети от цял свят, които приемали тези ученици, за да продължат висшето си образование.

Тези дистанционни програми за основното образование годишно стрували между 500 и 600 долара, а от девети до 12-и клас - 800 долара.

Родителите на домашни ученици изразиха съжаление, че българските университети не приемат техните деца, тъй като те нямат дипломи за средно образование.

Това, че домашното образование не е регламентирано у нас, не означава, че е извън закона, заяви Порумбачанов. По повод на критиките, че домашните ученици не са достатъчно социализирани, от асоциацията заявиха, че всички те посещават извънучебни форми, които се организират извън дома им, и така контактуват с други педагози и деца.

Порумбачанов каза, че родителите, попълнили анкетите в сайта на асоциацията, заявяват, че са избрали домашното образование, защото искат да прекарват повече време с децата си и да им дадат по-добра подготовка, не харесват постоянните и хаотични промени в българското училище, не одобряват липсата на дисциплина и насилието в него, не харесват учебниците и подготовката на учителите.

В 99 процента от семействата, избрали домашното образование за децата си, и двамата родители са с висше образование, каза председателят на асоциацията.

От организацията заявиха, че нито едно от семействата, обучаващи децата си у дома, не е предявило претенции към държавата за финансирането на образованието на техните деца.

Петър Порумбачанов призова у нас да се направи програма за домашно образование и изрази увереност, че ще има кой да я купи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

свободен

преди 10 години

До АнонименЗащо на всяка цена искате да се изкарате роби и така да отблъсквате младите, които искат да имат друг, съпоставим с другите и днес, сега!!! манталитет и поглед към света на миналото и настоящето? От една страна - роби, от друга страна плачем защо съвременния свят не ни приема. И Ботев, и Левски - и всички останали не са имали манталитета на роби, а и народът ни не се е асимилирал, защото не е бил робски. Кому служи още това идеологическо клише? Да, безправни са били, но не и роби!

21

!!!!!

преди 10 години

Ако домашното образование бъде признато у нас, програмите ще включват и История на България, и Български език и литература, и География на България.Докато се правим, че не забелязваме феномена, че не ни пука за него, докато държавата се опитва по сталинистки да налага държавен монопол върху една изначално измислена като недържавна система, каквато е образованието, няма да се учат от нашите деца тези предмети и те ще си карат по програмите, които признават тази форма на обучение за легитимна.

20

Анонимен

преди 10 години

Защото го няма някогашното училище, за това!

fallback