Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Два пъти по-малко нарушения е открила Агенцията по безопасност на храните в края на годината, коментира нейният председател Пламен Моллов в ефира на Bulgaria On Air. За първи път е била приложена и схема на 24-часова проверка на хранителни заведения или търговски обекти за хранителни стоки в рамките на месец. По-малкият брой на установените нарушения според Моллов се дължи на факта, че проверките са били предварително обявени.

Той допълни, че най-честите нарушения по отношение на безопасността на храните е свързана с хигиената на проверяваните продукти и заведения за предлагането им, с отсъствието на етикети на хранителните продукти, с несъответствие на етикетите по отношение на качеството и съдържанието, с лошо съхраняване на продуктите и т.н.

Друг ключов проблем е отсъствие на проследимост на продуктите и с продажба на месо, което не е обозначено откъде произхожда.

Моллов обясни, че отговорността за нарушението носи последният доставчик, но когато бъде установено такова, се проверява цялата верига, тъй като е възможно производителят да не е указа точно как да се съхранява продуктът.
По думите на председателя на Агенцията по безопасност на храните санкцията има най-голям ефект, ако е ясно, че няма как да бъде избегнат.

„Ако е прекалено висока, за да не влезе в сила, или пренебрежително ниска, няма особен ефект“, коментира още Моллов.

Вижте какво още каза той от видео файла.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Muntcho Demokrata

преди 10 години

За два пъти по-малко нарушения в края на 2013 съобщава БАБХ..!

fallback