Снимка: Reuters

Общо 113 лекари, които заемат или някога са заемали ръководни длъжности в управителните и контролните съвети на болниците, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това установи Комисията по досиетата след проверка, решението по която е публикувано в сряда. 

Сред имената, публикувани на сайта на комисията, са тези на проф. Тома Петров Пожарлиев, псевдоним Хари, член на Съвета на директорите на Университетска болница „Света Анна“. Вербуван е през 1978 г., снет е от отчет през 1986 г.

Христо Мазнейков, управител на „Многопрофилна болница за активно лечение „Света София“” ЕООД – гр. София, е с псевдоним Телем, вербуван през 1989 г., няма данни кога е снет от отчет.

Стоян Генчев Стоянов, изпълнителен директор на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД – гр. София“. Псевдонимът му е Йордан, вербуван е през 1986 г., снет от отчет през 1988 г.

Стоян Вълчинов Гаров, изпълнителен директор на „Пета многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, член на Съвета на директорите на „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя“ АД, изпълнителен директор на “Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня“ АД. Той е бил с псевдоним Андрей Андрейков, вербуван през 1987, снет от отчет през 1990 г.

Румен Славейков Сербезов, член на Управителния съвет и член на Надзорния съвет на Многопрофилна болница за активно лечение „Токуда Болница София“ АД, е с псевдоним Христо, вербуван през 1966 г., няма данни кога е снет от отчет.

В списъка е и Митхат Мехмед Табаков, управител на „Многопрофилна болница за активно лечение – Дулово“ ЕООД.

Проверката е обхванала общо 1840 медици на ръководни постове в болниците в страната. Целият списък с имената на лекарите, сътрудничили на ДС, е публикуван на сайта на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase