Снимка: Bulgaria on Air
fallback

"Бизнесът е разколебан относно въвеждането на дуалната система на обучение защото не знае каква ще е неговата роля", обяви в предаването„Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria On Air Митко Василев, управител на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Той обаче уточни, че всички анкети, които са били правени по темата, ясно показват липсата на квалифицирана работна ръка и именно дуалното обучение е навярно най-добрият метод за преодоляване на този проблем.

"Несигурност създава и фактът, че този тип практики и стажове не гарантират постоянно назначение, не означава, че фирмата ще реши да задържи кадрите, които е обучила, те могат да отидат и при конкуренцията.

Затова работодателите трябва да инвестират в бъдещето, а не да правят моментни разходи, защото все пак практиките и стажуването ще бъдат платени. Условията, които дружествата ще предлагат трябва да бъдат достатъчно добри, за да не се получава текучество на кадри“, обясни Василев.

Той изрази недоволството си, че обсъжданията до момента са предимно в посока училище и учебни модели за учениците, а за бизнеса се говори твърде малко.

Цялото предаване може да видите ТУК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

ДС

преди 10 години

Притеснени, че от гимназиите ще излизат готови за работа хора (както в Германия). И тези можещи хора ще искат адекватно заплащане от първия работен ден.

21

Мунчо - продължение

преди 10 години

Един дори ми направи сметка, че съм печелел повече от него при такива цени (сметна, че обслужвам 10-15 фирми) и дори ми завидя :D :D :D Той бил производител, имал 150 работника, а накрая аз съм изкарвал повече от него, без да имам и един работник. Ами кой за каквото е учил - аз не получавам субсидии, нито държавни поръчки, нито пък се отчитам на партии. Като не им оттърва да не си внедряват ЕРП системи и да си купуват сървъри и т.н. специализирано оборудване - да пишат на тефтери!

20

Мунчо

преди 10 години

Може да Ви прозвучи гадно, но работодателите (има и изключения за радост) с кеф харчат 5000 евро за 1 уикенд с любовницата си, но нямат пари за заплати. Затова аз отдавна съм приключил с работодателите и вече години наред им дера кожите за специализирани IT услуги, скъпо им е и мрънкат, но накрая плащат, защото нямат изход. Имаше няколко, които не искаха да плащат - сега се оправят сами и нямат сървъри, защото на никой от колегите не му се занимава със селски тарикати.

fallback