Снимка: Bulgaria On Air
fallback

2013 за България е годината на големия протест, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Георги Близнашки. Той допълни, че протестите започнаха още през февруари, когато мотивът беше социален. В средата на годината общественото недоволство спонтанно избухна отново, този път с морален мотив, подчерта Близнашки.

„Този протест не е прекъсвал нито за миг. Създава се впечатление, че затихва, но политиците постоянно дават повод  да продължи”, коментира професорът.

По думите му силата на протеста срещу кабинета на Пламен Орешарски е във фокуса на искането за оставка. Той подчерта още, че всеки, който има политически амбиции ще се опита да използва общественото недоволство.

Положителната страна на протеста според него е формирането на „една алтернативна публичност”, която достига една критична маса.

Близнашки коментира още, че промените са неизбежни и колкото по-дълго продължат протестите, толкова по-фундаментални ще са те.

„Не става дума за смяна на партии. Ще има смяна на политическия елит. Не може да продължава, както досега, олигархията да управлява обществено-политическия живот”, заяви преподавателят по конституционно право и бивш депутат от „Коалиция за България”.

Той не изключи възможността за предсрочни избори преди май следващата година.

„Когато хората установят, че тези намаления на тока са измама, недоволството им ще се влее в един нов мощен поток”, коментира Близнашки.

Той подчерта, че „главният източник на омраза е бившата Комунистическа партия, която не успя да се преформулира”. По думите му промените ще настъпят с оставката на Сергей Станишев и кръга около него. Процесът ще продължи със серия от реформи.

„Една конституционна реформа е неизбежна. Публичната реформа също е много важна. Необходимо е да се формулират много ясни критерии за оценка на дейността в публичната сфера”, коментира още Близнашки. Според него целият този процес ще продължи 7-8 години, но е важно да започне. – „Ние трябва да преоткрием себе си. Много лесно у нас се прокарват идеи, които прокарват чужди геополитически интереси”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Българин

преди 10 години

Не съм фен нито на ГЕРБ нито на БСП.Ще гласувам за тази партия дето обещае да обяви БСП за незаконна партия и да я разпусне.Защото в повечето правителства от 24 години насам БСП е участвала,била е на власт и виждам докъде стигнахме-до дъното!

66

ТИКВУН

преди 10 години

До trifon.dinevТакива хора търсим за нашата партия ГЕРБ, всеотдайни . Майка си и баща си, ще направиш на КАЙМА, за да нахраниш туристите от Англия и Германия .Двете си дъщери, ще ожениш за черни африканци, за да спасиш българския род, да имаш качествени, от добрия Материал, наследници .Важното е да са доволни чужденците, ще те тупат по-рамото и ще се смеят, както се тупа по гърба бъхливо помиярче .ИДВАТ ИЗБОРИ, МАСОВО ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГЕРБ .Той ще оправи всички българи .УРА. НАПРЕД .

65

Асанж

преди 10 години

Близнашки е типичен образ на комунист. Някога наричахме комунистите нагаждачи. Близнашки стана върл антикомунист, когато отказаха да издигнат кандидатурата му за президент. За сведение, които могат да се проверят в агенция "Архиви" до 9.9.1944 г. комунисти са били 12 500 души. В края на 1944 г. те са били 255 000, а през 1965 г. 550 384 души. Към днешна дата не знам. Комунистите са много, когато са на власт. Справка ГЕРБ.

fallback