Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Задържането на настоящите цените на тока за още една година е най-правилното решение, коментира в ефира на Bulgaria On Air заместник-председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев. Той допълни, че е трябвало да се работи в тази посока, а не за ново намаляване на цените.

На закрито заседание днес се очаква ДКЕВР да реши дали да понижи дневната тарифа с до 1%, а нощната с 10% за битовите потребители. За малкия бизнес се планира намаление на дневната тарифа в рамките на 1,5%.
"Целта е да бъде стимулиран бизнесът и да бъдат запазени работни места", обясни преди около десет дни председателят на ДКЕВР Боян Боев.

На въпрос дали има достатъчно резерви за новото намаление  Явор Куюмджиев отговори, че секторът е на ръба. По думите му усилията е трябвало да бъдат фокусирани върху задържане на цените до следващия регулаторен период.

Новото намаление би довело до средно около 2% по-ниски сметки за потребителите, допълни още Куюмджиев
В предложението на ДКЕВР е заложено и допълнително намаляване на технологично признатите разходи на електроенергийните дружества с още 2%. По думите на  Еленко Божков, член на ДКЕВР, инвестиционните програми на ЕРП- та са преизпълнени и затова разходите могат да бъдат намалени.

Ще бъде направен и технически одит на разпределителните дружества и Топлофикация-София, а после и на всички останали дружества по веригата.

В предложението на държавната комисия е заложено и намаляване на цената за пренос на електричество до 6,91 лева. Това ще бъде в полза на производителите на енергия, които ще изнасят повече. От новия регулаторен период расте износът и се увеличават печалбите в държавните енергийни дружества, поясниха преди дни от ръководството на енергийния регулатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

АЗ

преди 10 години

румен221....Колкото ти намалиха тока, като сложиха таксата на ВЕИ, толкова е истина и това...Нали са лошите, скъпите и т.н...Никой ли няма да зададе въпроса ЗАЩО като сложиха 20% такса на МАРОДЕРИТЕ тока го намалиха с 1%???Ако беше истина трябваше с 10-15% да го намалят, нали???

14

rumen221

преди 10 години

Нещастните олигарси с ВЕИ:- В. Златев - годишно 17.5 млн. лв- Иво Прокопиев - 9.4 млн. = Плевнелиев- Н. Вълканов 9.4 млн.- Цветелина Бориславова - 9.1 млн.- Т. Начев, ГЕРБ -7.6 млн.- В. Аличков - 6.7 млн. - С. Донев 4.4 млн. = Румяна Желева.

13

Драгомир Стоянов

преди 10 години

Живея в Англия от 1 година и мога да кажа че не е скъп тока в България,всъщност нищо не е толкова скъпо ,но за съжаление доходите са ужасни!!!!!!!!! Не мие ясно защо не се плаща на час ,а все минимални заплати се смятат!!!! Според мен едно заплащане минимално от 7.00 лева на час за по обикновените професии би оправило нещата...И заплатата да се превежда всеки петък !!! Спомням си какъв ужас изпитвах като вземах заплатата си в България....и колко едълъг един месец !!!!! Не искам....мерсиииииии

fallback