Снимка: Булфото

Двама студенти, които решиха да окупарт зала на Югозападния университет (ЮЗУ) в Благоевград, остават заключени. Те имат право да напуснат сградата, но после няма да бъдат допуснати в нея – по заповед на ректора, която важи до 13 януари, предаде пред bTV един от Ранобудните студенти от Софийския университет (СУ) - Ивайло Динев.

Динев бе част от групата, която пристигна в понеделник от столицата в Благоевград в подкрепа на протестиращите и блокирани в ЮЗУ техни колеги.

„Вчера отидохме до ЮЗУ и повече от 3-4 часа стояхме пред входа. Не бяхме допуснати вътре от охраната. Там дойде и частна охрана, която да пази сградата от нас. Вътре в момента са останали двама души, тъй като другите, които преди това са излезли, не са били допуснати обратно вътре. Те решиха да останат, не желаят да напускат залата. Ние качихме храна вчера след доста дълги уговорки с хората от частната охрана – те я качиха до студентите”, разказа още Динев.

Той допълни, че е имало опит за разговор с ректора на ВУЗ-а, но той не си вдигал телефона. От разговора стана ясно, че студентите окупатори в СУ ще празнуват Бъдни вечер и няма да напускат залата - някои дори смятат да доведат семействата си.

Ивайло Динев сподели още пред "Фокус": "Едни хора с власт използват празниците, за да потискат своите студенти, защото имат мнение. Студентите са им като „трън в петата” и се мъчат да ги изгонят”. Според него, се използват всякакви прийоми, които са типично ченгесарски и те говорят за едно друго време, а не за това, в което живеем. „Тези действия напомнят за други университети в страната, в които нямаше голяма публичност и ректорите се опитаха да подтискат своите студенти”, каза Ивайло Динев. Според него, студентите имат право на мнение и на позиция, те са заели една зала и не пречат на никого.

Ивайло Динев заяви, че ако до 26 декември не се реши този казус ще бъдат предприети протестни действия.

Отговор пред Дариг даде ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Мирчев. Според него в Югозападния университет няма заключени студенти. „В моите представи да си заключен означава да си затворен в пространство, което не можеш да напуснеш, а в случая не е така", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase