Константин Пенчев. Снимка: архив, БулФото

Националният омбудсман Константин Пенчев е изпратил до Министерството на финансите препоръки, свързани с таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

В писмо, изпратено до министъра на финансите, Константин Пенчев напомня, че по инициатива на омбудсмана и по предложение на председателя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание е бил изменен Законът за местните данъци и такси.

Изрично е било предвидено таксата за сметосъбиране и сметоизвозване да не се събира, когато имотът не се ползва през годината и задължените лица са подали декларация по образец до края на предходната година в общината по местонахождение на имота.

"Така беше преодоляна съществуващата от години несправедливост при определянето на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване", пише Константин Пенчев.

Въпреки това при омбудсмана постъпвали жалби от граждани, които изразяват своето притеснение, че са получили откази от общински администрации да бъдат освободени от заплащане на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване.

Мотивът за това бил, че все още от Министерството на финансите не е одобрен образец на декларация по Закона за местните данъци и такси.

За преодоляване на възникналия проблем омбудсманът настоява министърът на финансите да предприеме своевременно необходимите мерки за гарантиране на правата на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase