Снимка: Булфото
fallback

Проблемите, пред които са изправени децата на чужденци, търсещи или получили закрила, са много и различни, но тук - в лагера в Харманли, те са най-вече за осигуряването на техни базови потребности, смята председателят на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Eва Жечева. Тя каза това в Харманли, където днес се състоя заседание на Националния съвет за закрила на детето, предаде БТА.

Преди заседанието членовете на съвета посетиха центъра за временно настаняване на чужденци в Харманли.

Жечева уточни, че са били обсъждани осигуряването на достъп до подходящи здравни грижи на децата в центъра, правото им на свободно време, тяхната сигурност и безопасност, както и да бъдат настанени в помещения, които са отоплени, и да имат достъп до топла вода.

Сред обсъжданите теми са били и интеграцията на децата, търсещи закрила у нас, както и грижите за онези от тях, които пристигат в страната ни без възрастни придружители.

Сред участниците в заседанието бе и заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Антон Митков, който съобщи, че в центъра в Харманли са настанени 1586 чужденци, от които 373 са деца.

Кметът на Харманли Михаил Лисков, който бе домакин на срещата, изрази предположение, че повечето от обитателите на центъра - след като получат статут, ще останат в Харманли. Той смята, че децата им по-лесно биха се интегрирали, но за възрастните ще бъде по-трудно. По думите му около 90 на сто от чужденците в центъра са без образование, което, според него, е сериозен проблем за интеграцията на тези хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ДАУН

преди 10 години

Някак си не ми е приятно с моите пари да се обгрижват престъпници !

19

ДАУН

преди 10 години

Нелегални емигранти,с други думи престъпници !!

18

Анонимен

преди 10 години

Каква интеграция ги гони нашите политици и местна управа? Това са нарушители на границата без документи, предстои им връщане ОБРАТНО!!!! За разплод ли ще си ги отглеждаме, за вълна или за мляко? НЕГРАМОТНИ 90% !!!!!! Мюсюлмани - ЖЕНИТЕ НЕ РАБОТЯТ, само раждат !!!! Целенасочен и пълен геноцид на българския народ! Ние изнемогваме, а политиците за далаверата и марсианци ще приемат в страната за "интегриране"!!!

fallback