Ромитесе отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот. Снимка: архив, Булфото
fallback

Нарастването на броя на бежанците у нас се възприема като заплаха и като едно от най-негативните събития в страната, коментираха от "Екзакта Рисърч Груп", най-новата социологическа агенция, основана от Лидия Йорданова, бивш директор на НЦИОМ.

От данните им става видно, че над половината българи (59%) заявяват, че са категорично против това бежанци да живеят на територията на България.

Oще по темата
Най-крайни в своето мнение са хората на възраст над 60 години, както и жителите на населени места извън столицата, сочи изследването, поръчано от "Фокус" и проведено в периода 5-13 декември сред 1000 българи.

41% нямат нищо против у нас да живеят бежанци. Сред по-толерантните българи се нареждат хора на възраст от 30 до 50 г., високообразованите, както и хората със стандарт над средния.

Социолозите обаче предупреждават, че нетърпимостта към бежанците нараства, когато става дума за оценка дали хората ги искат в своето населено място и в своя квартал.

Така например, 77% от българите не биха живели в един квартал с бежанци, като подобна позиция изразяват най-често жените, най-младите и най-възрастните.

Най-масовите и големи страхове на хората са свързани с очакванията им за ръст на престъпността в резултат на пребиваването на бежанци у нас. Това твърдят 30% от българите.

14% се опасяват, че заради издръжката на бежанците, държавата ни ще изпитва допълнителни финансови трудности.

Това дразни голяма част от пенсионерите, които твърдят "за бежанците пари има, за нас – не".

Ромите също се отнасят подозрително към бежанците и виждат в тях заплаха за своя стандарт на живот, коментираха от "Екзакта".

Според други 10% от анкетираните държавата и правителството са неспособни да се справят адекватно с проблема за бежанците.

Хората обвиняват управляващите в липса на подготовка за посрещане на бежанци, в липса на условия и на управленска стратегия за работа с тях, включително и в липса на адекватно законодателство по въпроса.

8% от запитаните в настоящото изследване посочват, че се страхуват, че поради ниска хигиена в центровете за бежанци, те се превръщат в заплаха за здравето на хората.

7% от българите посочват, че в присъствието на бежанци у нас виждат опасност от възникване на етническо напрежение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

God

преди 10 години

Явно *** не искат други да получават пари наготово, без да си мръднат пръста. От бежанците от Сирия все пак има и образовани хора, които можем и трябва да използваме за някаква работа, а от *** полза никаква (само да чистят улици и ***).

52

qwer

преди 10 години

Ха ха ха ***, ревете ли бе а ? Нали вие искахте комундурите и гласувахте за тях, мамка ви проста болшевишка неорентирана ?

51

Магистрали xaxaxxaxa

преди 10 години

Нема пари , Борисов ги инвестира в Магистрали , яж сега асфалт

fallback