Снимка: Булфото
fallback

След  шест месеца ДАНСwithme "Раннобудните студенти" направиха призив към сънародниците си да се съберат днес на голям митинг  на площад "Независимост".

Началото бе обявено за 18.00 часа и час по-късно няколкостотин души се намираха пред Министерски съвет, за да изразят позициите си против правителството на Пламен Орешарски.

Освен студентите, имаше и представители на академичната общност - преподаватели от Софийския университет, от Югозападния университет "Неофит Рилски" и други университети, предаде Агенция "Фокус".

Oще по темата
14 дек 2013 11:06
53

Те носиха плакат с надпис: "Университетските преподаватели призовават: Събудете се". Студентите носиха знамето с юмрук на жълт фон. Протестиращите се бяха разположили между Президентството и Министерски съвет.

Част от участниците в протестното шествие хвърляха горящи факли по сградата на парламента. Протестиращите преминаха разстоянието от Министерски съвет до Народното събрание, като за кратко блокираха движението на кръстовището на ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Цар Освободител”.

Протестиращите направиха няколко опита да издърпат загражденията пред Народното събрание. За кратко част от заградженията бяха бутнати, но служителите на реда възстановиха целостта им. Трима души бяха отведени  до кола на Жандармерията, където им проверяваха документите за самоличност.

Част от протестиращите се преместиха в близост до паметника на Св. Климент Охридски в градинката до Художествената академия. Направиха няколко опита да издърпат огражденията пред Народното събрание, като полицаите от своя страна направиха кордон.

При няколкото опита да бъдат премахнати загражденията няколко души са пострадали. Някои са били от страна на протестиращите, но е имало и наранени служители на реда. На всички е оказана Спешна медицинска помощ.

Имаше и демонстранти, които държаха в ръцете си запалени свещи. Университетските преподаватели бяха застанали пред паметника на Цар Освободител.

Към 20.30 часа обстановката в района бе спокойна. Присъствие на полицаи продължаваше да има не само зад загражденията пред парламента, но и в периметъра на целия площад „Народно събрание”. Служителите на реда държаха в ръцете си каски. Група протестиращите чрез телефон и мегафон бяха пуснали песента „Родната полиция ни пази”. Те свиреха със свирки, биеха на барабани, развяваха български знамена, на Европейския съюз и имаше едно знаме на Украйна.  Част от протестиращите с искане за оставка на действащото правителство започнаха да се разотиват към 20.30 часа. Час по-късно приключи и протеста.

Движението пред парламента се осъществява нормално. Намаля и полицейското присъствие, но в района остават да патрулират служители на реда.

В същото време в профила си във Фейсбук "Ранобудните студенти" призоваха хората да се съберат пред Клуба на архитекта на ул. "Кракра" в столицата, където имали информация, че е вътрешният министър Цветлин Йовчев. Така след призива в столично заведение за около 2 часа беше блокиран Йовчев от протестиращи. Полицията обаче успя да направи кордон и да изтласка недоволните, за да може МВР шефът да си тръгне.

Не е ясно как демонстрантите са научили къде се намира вътрешният министър. Те са се насочили към заведението непосредствено след приключване на протеста пред парламента. Малко по-късно пристигна полиция и жандармерия, които отцепиха цялото протежение на улица „Кракра”, която минава пред сградата на Съюза на архитектите. Протестиращите се опитаха да блокират улица „Кракра”, сядайки по земята, но полицията не позволи това да се случи. След 22.30 часа кръстовището на „Кракра” и на „Шипка” бе отворено от полицаите и бе пуснато движението като протестиращите бяха изтласкани на четирите тротоара на различни малки групички като пред всяка от групичките имаше плътен полицейски кордон.

Не е ясно дали Йовчев още се намира в заведението, но според намиращите се наблизо демонстранти, той още е вътре. Протестиращите убедено заявават, че няма да си тръгнат, докато не поговорят с Цветлин Йовчев.

*Информацията е актуализирана към 23.10 часа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

Dedovia

преди 10 години

Поредната сбирка на градските хейтъри - некадърници и *** на които вечно някой им е виновен и при никоя система не им е добре.

233

ОСТАВКА

преди 10 години

До ами ако?ХА КАКВО СМЕШНО СРАВНЕНИЕ БЕЛИЯ ДОМ И НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ! ТАКАВА КОРУПЦИЯ И ДЕМОНСТРАЦИЯ НА НАГЛОСТ,ПОДКУПНОСТ,АМОРАЛ СТРУВА МИ СЕ АМЕРИКАНЦИТЕ,А И НЕ САМО ТЕ НЕ БИХА СИ ПОЗВОЛИЛИ ДА ТЪРПЯТ! НО У НАС ТЪРПИМ ВЕЧЕ НЕ ЗНАМ КОЛКО ГОДИНИ КОМУНИЗМА ДА ОГРАБВА И ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ!ПРИ ТАКИВА СКАНДАЛИ В ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ СИ ПОДАВАТ ОСТАВКАТА

232

kostur

преди 10 години

ОБЕЩАНО НА ОРЕШАРСКИ--ПОСЛАНИЧЕСКИ ПОСТ ЗА МРЪСНАТА РАБОТА...ОРЕШАРСКИ Е ОБЩ РАБОТНИК С ВРЕМЕНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР...НАЕТ СЛЕД ОБЕЩАНИЯ ЗА ПОСЛАННИЧЕСКИ ПОСТ СЛЕД ОСТАВКАТА...НО--ДА ЗАДЪРЖИ ОЩЕ ТОПКАТА.ТОВА НАУЧАВАМ ОТ ТРЕТИ ИЗТОЧНИК...НО ДА СИ СПОМНИМ КОЙ Е ОРЕШАРСКИ-ИЗГОНЕН ОТ СДС , ОТИШЪЛ ПРИ ВРАГА , ПРЕДЛОЖИЛ ПЕЕВСКИ , УВОЛНЯВАЩ СЛУЖИТЕЛИ , РАЗВАЛЯ СЕДЕНКИ СРАВНЕТЕ НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ...ЛИЛИ ПАВЛОВА С НЕЙНАТА НАСЛЕДНИЧКА---ПОЗОР.ИЛИ ДЕЛЯН С ДЕТСКИЯ Г.З СТОЙНЕВ.

fallback