Снимка: Булфото

Около 1 млрд. евро са необходими за изграждането на 10 нови затвора в България, които да отговарят на европейските изисквания и стандарти, обяви в Русе главен комисар Митко Димитров, ръководител на главна дирекция "Изпълнение на наказанията" при Министерството на правосъдието.

Той обясни, че изграждането на затвор за около 1500 души струва около 100 млн. евро.

"Не можем да си позволим лукса да плащаме средства по водене на дела и обезщетения и това да не се вижда. Трябва да променим материалните условия, но ни трябват сериозни суми", посочи Димитров, цитиран от БТА.

Той коментира, че за ремонт на затвор с капацитет от 500 до 1000 души са нужни около 2-3 млн. лева по данни отпреди четири години. Главен комисар Димитров обясни още, че издръжката на един затворник на месец струва около 600 лева на държавата.

По думите му 70 процента от лишените от свобода имат желание да полагат труд, но за това се предоставя възможност на около 20 процента от тях, тъй като са нискоквалифицирани и се търсят само за обща дейност.

Предприятието Фонд "Затворно дело", към което затворниците работят, има около 100 000-150 000 лева годишна печалба, като парите се използват за подобряване на условията в арестите, затворите и пробационните служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase