Снимка: Булфото

"Само един на всеки петима роми у нас има работа", съобщава в заглавие "Труд". Това показват данните от последното преброяване на населението през 2011 г. Измерено в проценти статистиката сочи, че 19,7 на сто от ромите имат работа. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите роми у нас е бил 84 на сто.

Едва 19,7% от всички роми в България имат работа по данни от последното преброяване на населението от 2011 г. За сравнение през 80-те години на миналия век делът на работещите сред това население е бил 84 на сто. Това стана ясно по време на международна конференция в София за положението на ромите в целия Европейски съюз и в България, организирана от фондация "Бузлуджа".

От изнесените данни стана ясно още, че през 80-те години ромите са работили в сферата на промишлеността и земеделието, а сега най-често си намират работа като хигиенисти. Два пъти повече са безработните висшисти роми. В същото време едва 0,3 на сто от тях стават студенти.

За първи сериозен срив в ромската заетост е регистриран през 1992 г., когато 47% от тях са заявили, че имат работа. През 2001 г. вече само 17,9 на сто от тях са работили.

"Най-голямата пречка за намиране на работа за ромите е еднаква с тази и за всички български граждани - просто липсват работни места в условията на криза. Едва на второ място идва дискриминацията, когато работодателят се отказва от кандидата заради цвета на кожата и на трето място е ниската квалификация на хората, които се самоопределят като роми", коментира пред "Труд" председателят на Сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова.

Многократно през лятото от Съюза на градинарите в България например възразиха срещу решението на социалното ведомство да извади от схемите за алтернативна заетост работата на полето.

"Недопустимо е безработните да се ангажират по паркове и градинки, а да не им се предлага опция да работят на полето или в оранжериите, където да им се и доплаща", посочиха от съюза. Оттам не крият, че по-голямата част от работниците са били именно от малцинствата.

Държавата губи 700 млн. лева всяка година заради неграмотността на ромите и съответно заради високата безработица сред тях. Сметката направи преди време постоянният представител на Световната банка в България Маркус Репник. Той се мотивира, че ромите пропускат потенциален доход от 5000 лева годишно на човек заради ниското си образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase