Снимка: архив, Булфото

Членовете на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) излизат днес на протестен митинг пред Министерството на икономиката и енергетиката заради готвеното въвеждане на 20 % такса върху приходите от производството на ток от слънчеви и вятърни централи. Това заяви председателят на асоциацията Меглена Русенова тази сутрин пред БНТ.
Очаква се над 2000 души да се включат в протестния митинг, с който да изразят недоволството си. Русенова определи таксата като силно дискриминационна.

“Тя нарушава няколко принципа в българското законодателство - равнопоставеността на стопанските субекти, защитата на частната собственост и гаранцията на българските и частните инвеститори у нас”, категорична бе тя.
Производителите на "зелена енергия" определят решението като „незаконно" и твърдят, че въвеждането на подобна такса ще обрече бизнеса им на фалит. Русенова подкрепи тази теза, като определи решението за въвеждане на допълнителна такса като лобистко и защитаващо конвенционалната енергетика. По думите й допълнителната такса вероятно ще доведе и върху увеличение на цените на тока.

“Тази такса ще доведе и до увеличение на цените на тока. Ако утре българският парламент приеме това предложение без никакъв дебат и обсъждане с инвеститорите и обществеността, ще бъдат нарушени условията за приемане на българските закони. Не може един закон, който касае конкретна материя, да се приема на едно четене в българския парламент. Това ще бъде обръщане на целия български парламент срещу частните инвеститори в България”, допълни тя.

Още по темата
Припомняме, че вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви, че приходите от новата такса от 20%за производителите на ВЕИ ще остават в централния бюджет и ще играят ролята на буфер.

"Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета си, това не означава съмнение в числата, които сме предложили като бюджетна прогноза, коментира още Чобанов. Ако заложим като буфер и приходите от таксата от 20% върху зелената енергия и от намалената субсидия за партиите, мисля, че ще отговорим на основните опасения, изразени от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лв.", заяви вчера Чобанов.

Протестът ще се състои в 12 часа днес, подкрепен е от производителите на зелена енергия от слънчеви и вятърни централи.

Председателят на БФА се обърна и към българската бизнес общност с апел да се включи в протеста, за да бъде подкрепена частната собственост у нас. “Ще се експропеира един частен капитал. Една държава от ЕС не може да си позволи на отчуждава частна собственост”, допълни тя.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase