Снимка: Булфото, архив
fallback

Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан по време на заминаващата след два дни българска антарктическа експедиция. Това е съобщил ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, цитиран от пресцентъра на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Старият ни параклис е в плачевно състояние, миналата година беше построен нов и сега предстои той да бъде изписан според каноните на Българската православна църква", казва проф. Пимпирев.

Автор и изпълнител на проекта е художничката Ганка Павлова, която е дългогодишен преподавател в Керамичния техникум в София и в Художественото училище в Троян, има и две самостоятелни изложби на икони.

Средствата за материалите по изографисването на параклиса са получени от дарения.

Основният дарител, без чиято финансова помощ проектът нямаше да се осъществи, е пенсионираният учител Мариан Марианов, който дари всичките си спестявания в размер на 13 500 лева, съобщават от СУ.

Художественият проект за параклиса включва вътрешно изографисване на източната (фронталната) стена и оформяне на предолтарното пространство. В средата ще има композиция, включваща образите на Христос, Богородица и Йоан Кръстител, от лявата страна - Йоан Рилски, а от дясната - Климент Охридски.

Изображенията са в иконографски стил, но са авторски, а не копия на известни икони.

Кръстовете-витражи, които бяха дарени на българския параклис на Антарктида преди години, също са включени в композицията и ще бъдат поставени отстрани. Предвидени са места и за наличните преносими икони, за пейки и църковна утвар, а имената на помогналите за осъществяването на идеята ще бъдат изписани в параклиса, посочват от СУ.

Ганка Павлова заминава с първата група български полярници, за да подготви основните материали, които ще бъдат купени от Аржентина, а самите икони ще се рисуват в периода декември-февруари на българската база на остров Ливингстън, за да бъдат спестени средства.

Всички материали за изработването на иконите вече са изпробвани при ниски температури и висока влажност.

От миналото лято боите, положени върху обикновен шперплат, са издържали на слънце, сняг, мъгла и дъжд.

"Няма напукване, няма излющване, няма нещо, което да покаже, че тези бои и технология не биха издържали на екстремните условия, при които ще се реализират самите икони" - разказва Ганка Павлова. Грундовете, лаковете и боите са осветени и благословени в църквата "Св. Неделя", така параклисът няма да има нужда от официално освещаване.

На Антарктида има още един православен храм - в руската база "Белингсхаузен" на остров Ватерло, осветен през 2004 г.

Българският параклис обаче е първият православен храм на Ледения континент, построен една година преди руския - през 2003 г. Той е най-южният православен храм на Земята и носи името на Св. Иван Рилски, посочват от СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Един българин

преди 10 години

Пенсионираният учител Мариан Марианов даде урок по родолюбие и морал на българските държавници !

1

Студент

преди 10 години

Този е червен целият и не може да си отвори очите не от студ, а от снощния запой на професорите от СУ. Разбрахме и с каква "научна" дейност се занимават там. Остров Ливингстон не е в Антарктида, а край Антарктида. Българската "база" (фургони) не е и в полярната област, а само на 62 градуса южна ширина.

fallback