Орешарски и Клисарова се срещнаха със студенти в МС. Снимка: БТА

След три или четири години обучение да се получава образователна степен бакалавър - това е един от въпросите, обсъждани на срещата на премиера Пламен Орешарски и просветния министър Анелия Клисарова със студенти по проекта на стратегия за развитие на висшето образование 2014-2020 г.

"Европейската тенденция е да скъсяваме бакалавърското образование и да увеличаваме магистърското", изтъкна Клисарова след разговора. По думите й тенденцията е три години за бакалавър и поне две, за да станеш магистър.

Още по темата

"Бакалавърското обучение е по-скоро практическо и е повече свързано с бързата реализация на пазара на труда", заяви министърът. Според Клисарова не може да има бакалавър и професионален бакалавър и степените трябва да са бакалавър, магистър и доктор.

Студенти от колежите били на мнение, че степента бакалавър трябва да се получава след три години, а тези от Великотърновския университет – след четири. Министърът каза, че по темата предстои дискусия и ще очаква предложение от работните групи.

Обсъждана е била и връзката бакалавър – магистър – доктор, дуалната система, финансирането, качеството на образованието, акредитацията, ще има ли сливане на университети и други. Студентите са поискали да се помисли за единна система за кандидатстване и ранно професионално ориентиране още от училище. Предложенията им ще бъдат оформени от работна група, както има работна група от Съвета на ректорите.

Председателят на националното представителство на студентските съвети Ангел Георгиев заяви, че стратегията е важен документ и студентите ще се включат активно в писането й. "Държим финансирането да бъде не на брой студент, както е сега, а насочено към професионални направления, към подобряване качеството на висшето образование в съответните направления и като цяло", посочи Георгиев.

Не стана ясно дали на срещата са присъствали представители на "ранобудните студенти", които искат нов морал в политиката и оставката на кабинета. „Със сигурност срещата беше отворена за всички желаещи студенти и броят на присъстващите показа това – присъстваха представители на над 30 университета и около 80 студенти“, каза той.

Ограничението било до двама от университет, но са допускани още желаещи – колкото може да побере Гранитната зала на Министерския съвет, в която беше срещата.

Пред младите хора премиерът Пламен Орешарски изтъкна, че знанието винаги е движило света от древността. По думите му има изследвания, които показват, че инвестициите в образование са с най-висока възвращаемост спрямо всички останали инвестиции.

Според изчисления възвращаемостта в знанието е повече от 6 пъти. В това отношение нашето обществото е длъжник на цялата система на образованието, смята Орешарски.

Той заяви пред студентите, че усилията трябва да бъдат насочени към повишаването на качеството на българското висше образование. „Знанието се ражда в спорове, в разногласия, в дискусии, всичко друго е догматизъм, който не води до добри резултати“, смята министър-председателят.

Орешарски посочи, че най-честата критика, която е чувал от бизнеса, е, че студентите не са достатъчно подготвени за първия си работен ден и обеща „достатъчно мерки и политики, така че да има прагматизъм в обучението“.

Премиерът каза още, че ще се правят консултации с работодателските организации с цел още на стадий планиране да бъде приближена системата на висше образование към практиката.

Един добре квалифициран човек не се притеснява за работното си място, категоричен е Орешарски, който посъветва младите хора да възприемат знанията в университетите като база и да се подготвят да бъдат ученици цял живот.

Според премиера, ако чужди студенти избират българските университети, това е „най-висока оценка, че сме свършили добре работата си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase