Снимка: Булфото, архив

Шарен парламент и 6% преднина за БСП пред ГЕРБ при евентуални нови избори - това сочат резултатите от социологическо проучване на "Медиана", проведено в периода 14-18 ноември.

Ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат 7 политически формации, отчете директорът на социологическата агенция Кольо Колев.

22,8% от избирателите биха гласували за БСП (Коалиция за България), докато за ГЕРБ готовност да пуснат глас изразяват 16.9% от гласоподавателите. Като трета политическа сила се очертава Реформаторският блок с 8,6% изборна подкрепа, а ДПС събира 7,6%.

Още 3 партии са на прага на парламента, ако изборите бяха днес - „България без ценцура“ с 4,3% от гласовете, НФСБ с 2,9% и „Атака“ с 2.8%. Без шанс за Народното събрание към ден днешен са ВМРО с 1,3% потенциални гласоподаватели, „Глас народен“ с 1% и НДСВ с 0.6%. Почти 30% от българите (29,6%) са категорични, че не биха гласували на избори.

“Ако това, което показва изследването стане факт, бихме имали 7-партиен парламент с неясно бъдеще”, коментира Колев.

Според проучването в момента 37% от българите са за незабавна оставка на кабинета „Орешарски“, докато 31% искат на този етап правителството да продължи да работи и по-късно да се прецени неговата работа. Едва 14% от анкетираните искат кабинетът да изкара пълен мандат.

Действията на студентите срещат подкрепа на 46,5% от българите, а против тях са 35.3% от сънародниците ни.

Проучването показва още, че над половината от сънародниците ни са крайни песимисти за бъдещето на страната. Според 54% от тях положението в страната ще се влошава в бъдеще, а 25% смятат, че ситуацията ще остане както досега. Оптимистите, според които страната я чака по-добро бъдеще, са едва 12%.

От "Медиана" отчитат, че и в рейтинга на политиците са настъпили значими промени.

Класацията по одобрение се води от столичния кмет Йорданка Фандъкова – вероятно поради това, че не се привижда като страна в острото политическо противопоставяне. За сметка на нея пък Кристалина Георгиева е загубила част от високия си престиж – вероятно поради бежанската криза, отчитат експертите.

Прави впечатление, че премиерът Пламен Орешарски се ползва с по-голямо доверие отколкото правителството като цяло. Значителен спад се наблюдава при президента Росен Плевнелиев.

Йорданка Фандъкова среща подкрепата на 44% от българите, а след нея се нарежда президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов с 42%. Едва на трето място е досегашната любимка Кристалина Георгиева, която среща одобрението на 41% от българите.

Следват Пламен Орешарски (34%), Сергей Станишев (32%) и Росен Плевнелиев (31%). Бившият премиер Бойко Борисов събира подкрепата на 26% от българите, сочи изследването на „Медиана“. Останалите двама лидери на парламентарно представените партии – Лютви Местан от ДПС и Волен Сидеров от „Атака“, имат подкрепата съответно на 24% и 10% от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase