Ректорът на СУ проф. Иван Илчев. Снимка: БТА

Подкрепа за мотивите на „ранобудните студенти“, но и призив да намерят друга форма на протест, различна от акцията в университета – това продължава да бъде позицията на Академическия съвет на Софийския университет.

Ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Илчев беше категоричен, че има диалог и ежедневни срещи с протестиращите студенти. Според него ефект от акцията им има, доколкото обществото за сетен път видя, че има активни групи, които не приемат начина, по който се води политическият живот у нас.

По думите му инициаторите на протестите, които той познавал лично, винаги са имали „остро социално чувство“ и са се вълнували от ставащото в България и при предходни правителства. Ректорът на СУ обаче смята, че е имало негласна, задкулисна намеса на външни лица и предупредил студентите, че „безскрупулни политици ще се опитат да ги яхнат“. Но то е неизбежно, който и да направи протест в България, винаги ще се опитат да го използват, смята Илчев, който не посочи имена, питайки риторично: Сериозно ли очаквате да го кажа“.

Ректорът на СУ заяви още, че ръководството няма да допусне университетът да се превърне в бойно поле. „Имаше групи хора, които желаеха едва ли не да повикаме полиция, университетът да се превърне в бойно поле, студенти да пищят, студентки да се хващат за вратите, кръв и зрелища да има, това ние никога няма да допуснем“, беше категоричен той.

По думите му всеки ден ръководството е призовавало студентите да търсят друг начин на протест. Продължаваме да разговаряме и да убеждаваме – така Илчев отговори на въпрос за окупацията на аулата. Нито веднъж обаче той не нарече студентите окупатори и дори се скара на журналистите.

Нелепо е да говорим, че някой окупира собствената си сграда, това е все едно аз да кажа, че окупирам собствената си къща, посочи той. Проф. Илчев заяви, че един от основните стремежи на ректорското ръководство е „да не допуснем колегията да се разделя на политическа основа“.

Според него събитията през изтеклите седмици са показали ясно, че немалко студенти от Софийския университет имат будно гражданско чувство. „Те са го доказвали нееднократно, независимо какво правителство е било на власт, доказаха, че се чувстват зле в тази обстановка на политическа острастеност и липса на морал, както мисля, че се чувстваме зле всички, и прибягнаха към акцията си отпреди три седмици“, посочи той.

Ръководството на университета е получило писмо от образователното министерство, че ведомството няма намерение да накърнява автономията на СУ. Ако е имало случаи на влизане на полицаи в журналистическия факултет, това е било в качеството им на лица, а не като институция, уточни проф. Илчев.

В началото на брифинга ректорът на СУ представи всичките си заместници с думите: "Надявам се да им създадете много работа". Доц. Милена Стефанова уточни, че в момента разговаря с деканите на факултети и се уточнява каква част от занятията са пропуснати, за да бъдат наваксани според плана, който вече беше обявен.
Илчев съобщи още, че и днес се е срещнал с представители на „ранобудните студенти“. Не винаги сме се съгласявали един с други, но никога не сме имали проблеми в комуникацията, посочи той.

Празникът на университета на 25 ноември ще се проведе в аулата, дипломите на завършващите също ще бъдат давани на тържествени церемонии там. Не е редно да лишаваме студентите от празника им, категоричен е ректорът. Иван Илчев каза още, че най-голямата 272-ра аудитория, в която беше щабът на "ранобудните", ще бъде ремонтирана през пролетта. Основната част от сумата за ремонта ще дойде от спечелен проект.

От септември миналата година университетът няма настоятелство. Илчев заяви, че всички поканени отказали с мотива, че не искат имената им да се заливат с помия. Той отрече да му е упражняван натиск „в каквото и да е направление“, в това число и от бившия член на настоятелството Иво Прокопиев, какъвто въпрос беше поставен на брифинга от член на Студентския съвет.

Историкът Илчев не забрави да препита журналистите чували ли са за маркиз де Помбал, управлявал около 30 години Португалия през 18-ти век. Той разказа, че когато Лисабон е ударен от най-голямото земетресение в европейската история и на практика е срутен, маркизът, изваден от развалините на собствения му дворец, е попитан: Сега какво ще направим? Отговорът бил: „Мъртвите ще погребем, гладните ще нахраним“. Нашата задача сега като Софийски университет е такава, заяви той.

В края на пресконференцията ректорът на СУ получи подписка „против провелата се окупация и в защита на академичната автономия“ от 700 преподаватели и студенти, събрана в периода 5-15 ноември

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase