Борис Георгиев. Снимка: Личен архив
fallback

България не се слави с особено добър имидж в Скандинавия, което до някаква степен изиграва своята роля в начина, по който хората ни възприемат. Това заяви в интервю за Investor.bg Борис Георгиев, носител на престижната световна титла "Най-добра студентска разработка по икономика 2013" на конференцията на Международната атлантическа икономическа общност, проведена във Филаделфия, САЩ.

По думите му в Скандинавската страна има много дисциплина, уважение и толерантност между хората и студентите, като това спомага много за самата учебна среда да предразполага към едни много приятни и ползотворни мигове. „Като цяло в университета има една невидима уютна среда, където всеки идва с ясното съзнание, че трябва да полага труд, да научава, да разширява интелектуалния си хоризонт и да общува със съучениците си“, отбелязва Георгиев.

„Огромна сума от бюджета се инвестира в образование, иновации и изследвания – неща, които в България са на доста заден план. Смятам, че тези ключови основоопределящи инвестиции позволяват базата да бъде на много високо ниво, преподаването да е според най-модерните стандарти и изисквания“, посочва Борис Георгиев.

Разработката на Георгиев бе свързана с финансовата икономика и най-вече оптимизирането на финансови портфейли. „Изследвам проблем, в който даден инвеститор или фонд би искал да диверсифицира портфолиото си по начин, който би дал максимална възвращаемост за даден поет финансов риск“, казва студентът.

„В България, за жалост, до студентите не достигат такива възможности. В този смисъл смятам, че трябва българската образователна система да бъде по-гъвкава, по-будна и да подобрява постоянно конкурентоспосбността си. По този начин и студентите ще бъдат по-удовлетворени, и качеството на обучение ще се вдигне със сигурност“, смята носителят на престижния приз.

Според него кризата в Дания е несъизмерима с тази в България. „Безработицата в последните 2 години също се покачи, но от известно време насам има явни индикатори за подобрение. Дания е една от най-социалните държави в света и покрай кризата доста хора разчитат на държавни фондове за безработни, които осигуряват солиден доход, докато човек си намери работа в границите на две години. Страната успява да се справи с кризата, като насърчава много сериозно износ, иновативност и политики, водещи към икономически растеж – повече финансиране за образователния сектор, за изследвания и други“, посочва още той.

Oще новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 10 години

до тотално икономическо изоставане и крах на системата.

22

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 10 години

за овладяване съзнанието на масите, а за по-коравите глави и на огромен репресивен апарат в началните етапи. След пречупването на населението, репресивният апарат се реорганизира. Премахва се системата на трудови лагери, като този акт се завоалира под някаква форма на борба с култа на личността или грижи на партията за ....... Възприемат се по-меки методи за контрол, като се набляга на скритите форми. Ограбваното население се демотивира да работи за благото на обществото, а започва да търси други алтернативи като част-пром , незаконна емиграция , черна борса, корупция и т.н., което води до тот

21

Беселина

преди 10 години

За първи път чувам за Скандинавската страна. Скандинавия е общо название за няколко страни, Норвегия, Швеция, Дания, Финландия... Да не е започнала черната Златка работа в днес.бг?! Да ви е честита новата колега! :-)

fallback