Снимка: Булфото

Пътищата в страната вече са готови за първия сняг, като от утре се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа на територията на цялата страна, обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

По думите й вече е създадена пълна организация за зимно поддържане на пътищата.

Първият сняг се очаква на 22 ноември, посочи Терзиева. Тя бе категорична, че при евентуални тежки условия през зимата има готовност за осигуряване на допълнителна техника. "Осигурени са 3 хиляди снегопочистващи машини, при необходимост има възможност и за допълнителна техника. Всички са оборудвани с GPS, каза Терзиева.

"Ако времето е благоприятно, очаквам да спестим част от 60 милиона лева за зимното поддържане”, изрази надеждата си регионалният министър. Терзиева апелира към хората, които ще тръгнат на път, да бъдат подготвени, да сменят летните гуми със зимни и да карат с разумна скорост. 

От своя страна председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Стефан Чайков също увери, че пътната агенция е готова за първия сняг.

"Следим много внимателно прогнозата за времето. Поели сме като ангажимент да информираме гражданите своевременно за очакваните проблеми по области”, посочи инж. Чайков.

Той представи данни, според които 257 000 от общо 367 000 тона пясък са налични, както и необходимите 60 % от солта.

Чайков отчете, че напълно подготвени за предстоящия зимен сезон са 15 пътни управления. В някои не е
достигната пълна готовност за притежаване на 60 на сто от необходимите материали и представители на АПИ ще продължат да ги проверяват и през следващата седмица.

Ситуационния център на АПИ е с денонощен режим на работа и ще приема сигнали за непочистени или заледени пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase