Снимка: архив, Булфото
fallback

Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човешкия живот независимо от религиозната и етническа принадлежност. Това се казва в декларация на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България, разпространена до медиите.

Главното мюфтийство остро осъжда проявата на насилие над гражданина Георги Димитров (Метин), над който бе оказана безпощаднa и необоснована агресия от граждани в центъра на столицата, както и над Вики, срещу която бе извършено покушение седмица по-рано.

Този акт е своеобразно проявление на призива на крайно  националистическите политически формации в страната за обединен  отпор, се посочва в декларацията.

Oще по темата

От мюфтийството заявяват, че са силно обезпокоени от нарушаване на суверенитета на човешкия живот вследствие на езика на омразата и антагонистичния призив на част от политически обвързаните лица в публичното пространство. Случилото се сериозно компрометира българската толерантност и създава предпоставки за етно-религиозен конфликт сред обществото, се посочва в декларацията.

 "Остро осъждаме преследването на хората заради тяхната религиозна и етническа принадлежност. Призоваваме българските граждани, изповядващи исляма, да запазят самообладание и да не отвръщат на този акт на явна агресия и нетърпимост", заявяват от мюфтийството.

Главното мюфтийство на Република България призова  правоохранителните органи и Прокуратурата да предприемат незабавни мерки в борба с ксенофобията и престъпленията от омраза, на които сме свидетели днес.

Главно мюфтийство на Република България от висотата на своята отговорност пред обществото и отзивчивост към зачитане на човешките права  и радетел на хуманизма и свободата, заявява своята позиция на непримиримост към насилието и агресията упражнена над невинни граждани в страната ни, се посочва още в декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

попа

преди 10 години

На турците едно време, като са ни колили, бесили и изнасилвали 500г., най-голямата им грешка е била, че са обесили публично Апостола и са позволили това да стане обществено достояние. Та сега е герой и движеща сила за нас, и те колкото да си извъртат измитите дупета и да се мъчат да ни се налагат, ние толкова повече ще им отвръщаме подобаващо. "Отче наш, ти който си на небесата, пази българския род и дай му крепки сили в борбата срещу насилници и узурпатори". С тази молитва сме влизали в бой.

110

Беязъд

преди 10 години

До софиянецнай-на края каза нещо смислено за 147 коеф IQ. Вече си бях помислил, че си фелдшер и то по други биологични единици. По случайност Банкя се оказа част от София, та и ти стана софиянец. Това някаква гордост ли е? Нещо повече от твойте събратя ли си? Едва ли. Интересно ми е, защо всички меки китки обожават арабите, на ония ***, дето нападна Вики му помогна една хубавица от вашите. Но вие нападате нас турците, е докога ще ви търпим? 25 години ни уморихте от глад. Сега сме ние на ред.

109

Беязъд

преди 10 години

До тракия - е срещали сме ги. 500 години ежедневно ги срещахме. И сега ги срещаме. Какво те кара да си мислиш, че се впечатлявам въобще. Много сте корави само във форумите. Иначе повечето от вас са многоооооо меки. Племе, което се съчетава по сайтове за запознанства, предимно с лица от същия пол няма бъдеще, има само минало. 1980-8,5млн, 2012-6,5млн, 2020-100% турци.

fallback