Снимка: Булфото, архив

Изкуствено са завишени хоспитализациите и това е проблем за бюджета на НЗОК, заяви управителят на касата Румяна Тодорова пред журналисти в парламента.

Тя присъства на заседанието на бюджетната комисия, на което беше приет бюджетът на институцията за 2014 г. на първо четене.

"За септември месец болниците отчетоха 135 млн. лв. реален разход, от което заплатихме 80%. Сега заявките, които идват от октомври, са за над 150 млн. лева", обясни Тодорова. По думите й търсят се възможности разходите на болниците да се платят на 100%, но най-вероятно останалите 20% ще бъдат дължими до началото на следващата година.

"Куцо и сакато е влязло в болницата, за да е всичко фул, да е задръстено всяко отделение, така че като направят голям разход, 80% вече е една друга цифра", обясни ситуацията шефката на НЗОК.

Тодорова акцентира и на проблема с многото здравни заведения. По думите й оказва се, че Касата не плаща на пациента, а плаща, за да се издържат болниците.

100 000 повече хоспитализации ще има тази година спрямо миналата. По 700 лева цена на клинична пътека, ето ви ги 70 млн. преразход веднага, изчисли Тодорова.

Според доклад на Световната банка от септември, за миналата година 30% от пациентите в България са влезли повече от 2 пъти в болница, а една четвърт от пациентите са били веднъж в една болница и за същото заболяване после във втора. Според управителя на НЗОК това говори, че първата болница не си е свършила работата, но е взела парите.

Според нея трябва пациентът да има идентификатор и да се вижда в реално време в момента, в който влиза в кабинета на лекаря или в болница.

Същевременно председателят на БЛС Цветан Райчинов коментира по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, че още през юли-август идната година може да се очаква дефицит в бюджетите на болниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase