Снимка: БТА
fallback

Студентско-ученическото движение "Призив за образование" втори ден събира подписи от студенти и от преподаватели срещу окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това съобщи за БТА Александър Николов от движението, който е и докторант в Историческия факултет.

Той уточни, че подписите срещу окупацията се събират пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети.

"От "Призив" считаме, че въпросът за затворения Ректорат на първо място и преди всичко е вътрешно университетски въпрос, защото заради окупацията е спряла дейността на почти половината от Софийския университет", заяви Николов.

По думите му заради това има много преподаватели и служители, лишени от правото да работят, а и студенти - от правото да учат.

Обикновено на ден сградата на Ректората се използва от около 10 000 души - студенти, преподаватели и граждани, които идват да участват в конференции и в други събития, каза Александър Николов.

"Затварянето на Ректората е безсрочно и затова от "Призив" искаме събирането на подписи срещу този акт да продължи по-дълго време", заяви докторантът.

Вероятно подписката ще бъде представена на ръководството на СУ и на студентите, окупирали Ректората. Идеята за подписката не е само на "Призив", но и на преподаватели и студенти, които не са в нашето движение, поясни Николов.

На 25 октомври вечерта представители на групата "Ранобудните студенти" окупираха цялата сграда на Ректората на Софийския университет. В декларация от същата вечер протестиращите студенти се обявиха за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни последваха окупации на аудитории и в други висши училища, беше сформиран и Национален щаб на "Ранобудните студенти".

След окупацията на Ректората на СУ 520 преподаватели от университета и от други висши училища са се включили в подписката в подкрепа на исканията на протестиращите студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 10 години

СТИГА!ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ С ИНФАНТИЛНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ.мОЖЕТЕ ЛИ ДА КАЖЕТЕ ИЛИ ПОСОЧИТЕ ДАТА НА КОЯТО Е БИЛ ОКУПИРАН ОКСФОРД ИЛИ ХАРВАРД?И С ВАШАТА ЛИ ГЛУПОСТ ТРЯБВА ДА СЕ"ГОРДЕЕМ" ПРЕД СВЕТА?Сякаш не ни стигат другите простотии.

36

Б. Гечева

преди 10 години

До MariqЗа твое сведение в Университета се провеждат занятия, това го научих днес от студент по история. Само че се влиза със студентски книжки. Ти, ученолюбивата, не го ли знаеш? Толкова ти се учи, значи. А с тези твои поръчкови писаници, няма да се развиеш, гарантирам ти го. Така че си налягай парцалите, ако си студентка - носи си книжката и си ходи на лекции и залягай на ученето. Ако си пенсионерка като мен - трай си!

35

б. Гечева

преди 10 години

До МарияТи пък коя си да иронизираш? Ако си студентка, сигурно си тройкаджийка, пък искаш да се правиш на много ученолюбива. Прекалено тесногръда си за нещо повече от посредствена.

fallback