Снимка: БТА

Студентско-ученическото движение "Призив за образование" втори ден събира подписи от студенти и от преподаватели срещу окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това съобщи за БТА Александър Николов от движението, който е и докторант в Историческия факултет.

Той уточни, че подписите срещу окупацията се събират пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети.

"От "Призив" считаме, че въпросът за затворения Ректорат на първо място и преди всичко е вътрешно университетски въпрос, защото заради окупацията е спряла дейността на почти половината от Софийския университет", заяви Николов.

По думите му заради това има много преподаватели и служители, лишени от правото да работят, а и студенти - от правото да учат.

Обикновено на ден сградата на Ректората се използва от около 10 000 души - студенти, преподаватели и граждани, които идват да участват в конференции и в други събития, каза Александър Николов.

"Затварянето на Ректората е безсрочно и затова от "Призив" искаме събирането на подписи срещу този акт да продължи по-дълго време", заяви докторантът.

Вероятно подписката ще бъде представена на ръководството на СУ и на студентите, окупирали Ректората. Идеята за подписката не е само на "Призив", но и на преподаватели и студенти, които не са в нашето движение, поясни Николов.

На 25 октомври вечерта представители на групата "Ранобудните студенти" окупираха цялата сграда на Ректората на Софийския университет. В декларация от същата вечер протестиращите студенти се обявиха за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни последваха окупации на аудитории и в други висши училища, беше сформиран и Национален щаб на "Ранобудните студенти".

След окупацията на Ректората на СУ 520 преподаватели от университета и от други висши училища са се включили в подписката в подкрепа на исканията на протестиращите студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase