Бежанския център в Харманли. Снимка: Булфото

Депутатът от "Атака" Гален Монев отрече партията му да нагнетява напрежението между българи и нелегални емигранти.

„Атака“ няма принос в създаването на ксенофобските настроения, заяви той по БНТ.

По думите му националистите от край време са предупреждавали, че има нагласи в обществото от една страна срещу бежанците, а от друга -  и от нелегалните емигранти, защото не знаят каква ще е съдбата им и дали ще получат статут на бежанец.

Още по темата
Този, който наръга Вики, е от Алжир, там война няма, така че той е просто нелегален емигрант, посочи Монев.

Според него бежанците са реална опасност, защото никой не знае какви хора минават границата, а мерките на правителството са твърде закъснели.

Защо чак когато станаха 9 хиляди бежанците, казахме, че не можем да приемаме повече, след като знаехме, че още при 6 хиляди капацитетът ни е изчерпан, риторично попита депутатът от "Атака".

Според него отговорната позиция е бежанците да бъдат изведени извън нашата държава.

Вариантът е само един - да ги качим на самолета и да ги връщаме там, откъдето са дошли, коментира той.

Най-голямото доказателство, че има терористи в центровете, е, че бежанците се припознават със свободната сирийска армия, посочи Гален Монев.

Относно идеята на "Атака" срещу необоснованите отсъствия на депутати , той отбеляза, че не срещат подкрепата на другите парламентарни групи. Един от аргументи против е, че няма кой да плаща осигуровките, посочи Монев. Освен това по този начин депутатът щял да загуби мотивация. Тези мерки не са насочени спрямо една или друга парламентарна група, уточни Монев. Според него предложението при 3 или 5 последователни отсъствия за месеца народните представители да бъдат лишени от заплата ще спомогне за доброто име на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase