Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев присъства на панихидата за Архангелова задушница във военния Мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи панихидата в съслужение с Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, пише БТА.

Всяка година в съботата, предшестваща празника на предводителя на небесното войнство св. архангел Михаил, родната ни св. Църква е отредила да се възпоменава паметта на всички български воини, загинали на бойното поле за вярата и отечеството ни, които в своята саможертва са се уподобили на жертвеността на Христос.

Българските войници са проявявали чудеса от храброст, поверявайки съдбата си в Божиите ръце, заявив словото си Патриарха. Нека в този ден да възпоменем нашите храбри опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война, героите от Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, загиналите във Втората световна война, допълни още Българският Патриарх.

Църковният празник Архангелова задушница се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателностна офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. Във всеки православен храм се отслужва панихида за починалите наши близки.

На ритуала присъстваха още председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase