Снимка: Bulgaria On Air

Образователната сфера се нуждае от допълнителни средства, за да се даде рамо най-вече на професионалното образование. Това заяви образователният експерт Лазар Додев на конференция, посветена на качественото образование.

В Бюджет 2014 се предвижда за образование да бъдат отпуснати допълнително 100 млн. лева, насочени към повишаване на качеството на обучението и връзката му с пазара на труда. Според Додев, за да се интегрират ефективно младежите в работната сфера, трябва да получат качествено образование и най-вече да имат достъп до такова.

До 15-годишна възраст българският ученик е изостанал с около три години в обучението си в сравнение с този във Финландия. България се нарежда на 46 място от общо 65 в оценките на 15-годишните по български, математика и природни науки, сочи проучване на Програмата за международно оценяване на учениците ПИЗА.

Изследването показва, че над 30% от българските ученици не завършват гимназия, а около 40% от тях не могат да четат или да анализират текстове. Според експерти това са част от критериите, за да бъде един млад човек успешен, както и умението им да се справят ефикасно в различни ситуации.

Това е и основната причина българските младежи да не са готови да се влеят в бизнеса като работни кадри, защото образованието им не отговаря на нуждите на пазара на труда.

Оказва се, че у нас има голям недостиг на способни, мотивирани и млади преподаватели, а според Цветелин Биков от фондация „Заедно в час“ за момента държавната политика по привличане на млади учители не е много успешна.

По последни данни средната възраст на преподавателите в България е 55 години, а след 20 години повече от половината ще са в пенсионна възраст.

Вижте подорбности във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase