Снимка: Булфото
fallback

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен ина задушниците през годината, пише БТА.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

анонимен

преди 10 години

18 е прав.Когато загубиш близък човек, тогава го разбираш.А иначе съм атеист по възпитание.Забравих възпитанието си.Не ме интересува никоя религия.

51

stariadub

преди 10 години

До АнонименЗначи освен корумпираните политици, *** , сирийските и други екстремиски елементи, излиза че има и още едни, сектантите които яко се борят против нашата държава, православието което едвам сме опазили през вековете. Боже, 2013 година сме , надявам се да сте единици и се надявам всички други православни българи да за продължаваме да пазим вярата, писменоста си и традициите колкото можем, въпреки че ни тъпкат отвсякъде

50

Анонимен

преди 10 години

като отивате на черква точно на ого се молите? на черквите е написано - примерно всети харалапми и бабите се молят на некой си харалампи. а бог ви е казал само на него да се молите и да не си правите идоли. кажете ми в какво точно вярвате, не ви съдя, просто питам.

fallback