Снимка: Булфото

Получени са резултатите от изпратените за анализ проби от каймата, която е консумирало семейството от Пещера, в което почина дете на 1,5 години. Това каза пред "Фокус" директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пазарджик д-р Петко Митев.

Една от версиите за смъртта на бебето беше, че то е яло сарми с развалена кайма, закупена от кварталния магазин. Бабата твърди, че първа се натровила и започнала да повръща, а вечерта цялото семейство хапнало и масово повръщало. На 18-месечния Емин му дали да закуси на другата сутрин с тях, разказала още жената

Още по темата
Доктор Митев обаче обясни, че не се доказва наличието на болестотворни бактерии в изпратените проби.

От тази кайма освен това дете са яли още доста хора и при нито един от тях няма проблеми. Твърденията на бабата на момчето, че то се е натровило след консумацията на сарми с кайма, не са истина, каза също д-р Митев.

Две деца от Пещера се натровиха тази седмица, като едното от тях - момченце на 1,5 години, почина. Неговата сестричка, която е на три години, бе спасена.

Според лекарите основната причина за смъртта на момченцето е отвара от билката трънка, която е дадена на децата като противодиарийно средство. Това растение предизвиква промяна в стомаха на циановодородни съединения, които са смъртоносни за човешкия организъм.

В големи количества растението е отровно. Все още не са пристигнали резултатите от взетите материали за изследване, които бяха изпратени в Лабораторията по криминалистика и криминология в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase