Снимка: БТА
fallback

Под заглавие "Студенти на барикадите" списание "Икономист" помества днес в блога си кореспонденция от София, посветена на студентските протестни окупации в български висши учебни заведения.

Текстът започва с описание на саркастичния "търг" в eBay за продажба на Конституционния съд, който "продавачите" са описали като "неработеща" институция, полезна за мафиоти, важни клечки или корумпирани депутати. Следва описание и на вълната от окупации на зали и сгради на висши училища, започнала на 23 октомври с блокирането на Ректората на Софийския университет.

Отбелязва се, че тогава студенти от университета са блокирали аудитория на Юридическия факултет, в която е трябвало да изнесе лекция председателят на Конституционния съд Димитър Токушев.

 "Икономист" обяснява на читателите си, че студентите от София, Бургас, Русе и други градове на страната искат оставка на подкрепяното от социалистите правителство и са възмутени от решението на конституционните магистрати да възстановят депутатския мандат на Делян Пеевски. Припомня се историята с избирането на Пеевски за ръководител на ДАНС, сложила началото на многолюдни антиправителствени протести в София и други градове.

Списанието се позовава на български наблюдатели, според които след повече от 140 дни на всекидневни демонстрации те са загубили първоначалната си енергия, но сега студентите може да дадат нов тласък на протеста. Политици от управляващата коалиция бързо заклеймиха студентите и ги обвиниха, че преследват политически цели и действията им са в разрез с демокрацията, пише "Икономист". А освен обвиненията на политиците студентите от Софийския университет бяха изложени в неделя на нападение на проправителствена група, която неуспешно щурмува вратата на окупирания Ректорат.

В края на статията се отбелязва, че администрацията на университета в София подкрепя мотивите на студентите да протестират срещу "липсата на морал в политическия живот", но ги призовава да снемат блокадата. Посочва се и фактът, че досега над 400 преподаватели от няколко български университета са се подписали под декларация в подкрепа на студентската протестна акция.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

1

преди 10 години

от кога спрех да вервам в дядо колега и станах реалист нишо нема стане ако ште и парламента да бутнете. Това е истината колко и гадна да бъде. Кои се чуства честен и има амбици да бега на вън. Иначе тука не виждам спасение. В българия сме страхливи 1000 човека може да ги е страх от 1 за кви протести ми говорите за кви много сме силни сме

44

на мачо го е ликвиди

преди 10 години

46 е лъжец и САЩ не са пример за демокрация.Те са най- полицейската държава.В Германия министър на вътрешните работи подаде оставка,само защото полицаите са убили терорист,доказан убиец,защото е бил ранен и в безпомощно състояние,като е псувал и се е подигравал с полицаите.Тъй като 46 е *** гербер да му кажа-има прекомерна употреба на сила срещу един човек от страна на полиция и жандармерия.Или мутрата Борисов се е страхувал от тоя дребен престъпник за нещо, или опиянен от психпатното си чувство

43

1111

преди 10 години

ГЕРБериииии... СИВИ ***!

fallback