Снимка: Булфото

Под заглавие "България: студентите започнаха "морална революция" френският вестник "Нувел обсерватьор" публикува материал за протестите у нас.

"Студентите протестират срещу овладяването с помощта на Кремъл на икономиката, медиите и политическия живот от бившите комунисти, превърнали се в "социалисти", обяснява специалният пратеник на френското издание в София.

Той припомня студентските протести през 1990 г. и 1997 г. и отбелязва, че студентите са се присъединили към започналите преди повече от 130 дни протести с искане за оставка на правителството.

"Българските власти, определяни (от протестиращите – б.р.) като "червена мафия" в служба на Кремъл и "олигархия", която е овладяла тази малка, но стратегическа страна членка на Европейския съюз, изглежда започват да се притесняват. Студентите излизат отново на сцената", коментира журналистът Жан-Батист Ноде.

В репортажа се отбелязва, че макар на всекидневните протести да излизат едва по няколкостотин души, социологическите изследвания показват, че по-голямата част от населението подкрепя недоволството от правителството.

Заедно с позицията на един от студентските лидери - 19-годишния Борис Рангелов, е цитирана и гледната точка на професора по право Георги Близнашки, представен като реформатор и дисидент от социалистическата партия. Протестите минават отвъд разделението на ляво и дясно, тъй като представляват "морална революция", смята Близнашки.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase