Снимка: БТА, архив

Най-добри условия за бежанците има в центъра в село Баня. Веднага след това се нареждат центровете в „Овча купел“ в София и в село Пъстрогор.

Центровете във „Военна рампа“ и „Враждебна“ са с по-лоши условия, макар че се работи по този въпрос. Най-тежко е положението в Харманли, стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев.

Нашите усилия трябва да бъдат съсредоточени основно към Харманли, заяви още той. По негови думи даренията и помощите трябва да бъдат насочени натам.

Специален сайт, който дава информация за бежанците в България, в кой център колко души са настанени и какви нужди имат те, започва да функционира. Бежанци в България (http://refugees-bg.org/) цели да подпомогне НПО-тата и гражданите, които искат да помогнат, както и да дава информация за бежанската ситуация в страната.

Васил Величков, дарител, стигнал до извода, че няма добре структурирана информация за местата, където се търси закрила и необходимостите там. Така решил да направи сайта. Идеята на този сайт е да помогне на НПО-тата и гражданите къде и какви хора има и какви са текущите им нужди, стана ясно по време на дискусия за бежанците в България, организирана от ГЕРБ.

Има проблем с разпределенията на даренията, призна и Николай Чирпанлиев.Ситуацията е сложна, коментира той. Вече имаме 7 приемателни центъра за бежанци. Турция не охранява държавната си граница в петък, събота и неделя, коментира той. Затова и бежанският поток през почивните дни е особено интензивен.

Чирпанлиев беше категоричен, че диалогът по темата трябва да е надпартиен. Повод за коментара на шефа на агенцията станаха думи на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни още в началото на конференцията, че „няма да крие“, че сегашното правителство е виновно за ситуацията с бежанците.

Не изградиха капацитета, който беше необходим, обвини Цветанов.  Според него е възможно заради това да се обтегне общественото напрежение. Трябва да имаме хуманното отношение към сирийските бежанци и да търсим начини за тяхното интегриране в обществото ни, каза още Цветанов. Според него сред бежанците има преподаватели, научни работници и високо технологични кадри и затова трябва да се използва опита им.

Те са изправени до стената. Живеят при условия, които са далеч от нормалното, каза от своя страна депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Той също намекна, че държавата не прави достатъчно, за да овладее ситуацията и това води до нагнетяване на напрежението. Той постави и въпросите обучение на чужденците.На всеки, който иска да учи, му е дадена такава възможност, отсече Чирпанлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase